România a câştigat la tribunalul arbitral de la Washington procesul cu firma elvețiană Alpiq AG, dar disputa nu s-a încheiat încă

Exclusivitate

Disputa de la Tribunalul arbitral internaţional de la Washington (ICSID) dintre România și firma Alpiq AG din Elveţia nu s-a încheiat, deși instanța a emis, încă din 9 noiembrie 2018, o hotărîre prin care au fost respinse pretenţii financiare faţă de statul român de circa 450 de milioane de dolari.

După cum se arată pe site-ul ICSID (Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială), firma elvețiană a solicitat pe 23 iulie 2019 o anulare parțială a hotărârii emise în noiembrie 2018. În acest sens,  pe 14 februarie 2020 firma de avocatură Homburger AG din Zurich, care îi reprezintă pe elvețieni, a depus un Memoriu de anulare, la care România, reprezentată de Casele de avocatură Tanasescu Gavrila si Asociatii și Zamfirescu Racoti & Partners, a replicat cu un contra-Memoriu, depus pe 26 iunie 2020.

Decizia din 9 noiembrie 2018

Statul român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei, a fost dat în judecată în noiembrie 2014, de către Alpiq AG din Elveţia pentru denunţarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica. Contractul pe care Alpiq AG îl avea cu Hidroelectrica a fost reziliat  în anul 2012, când producătorul de energie din România a intrat în insolvenţă. Alpiq AG a deschis procedura de arbitraj internaţional, cu argumentul că România a încălcat drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiţii dintre România şi Elveţia (BIT, 1993) şi tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994). În motivarea procesului arbitral, Alpiq a invocat, între altele, motive precum exproprierea investiţiei şi încălcarea obligaţiei statului român de a acorda un tratament just şi echitabil. Toate capetele acţiunii arbitrale au fost respinse prin hotărârea din 9 noiembrie 2018. Tot atunci, s-a decis că hotărârea arbitrală poate fi atacată cu acțiune în anulare, fapt pe care elvețienii l-au și făcut.

foto: icsid.worldbank.org

spot_img

Articole recente

Ce fost ministru al Justiției și judecător CCR se bate în instanță cu autoritățile pentru bani reținuți nelegal din pensie cu titlu de CASS

La data de 29.12.2022, Pivniceru Mona Maria, în calitate de reclamantă,  s-a adresat unui complet de la Secţia a...

Mai multe articole din aceeași categorie