Disputa de la Tribunalul arbitral internaţional de la Washington (ICSID) dintre România și firma Alpiq AG din Elveţia nu s-a încheiat, deși instanța a emis, încă din 9 noiembrie 2018, o hotărîre prin care au fost respinse pretenţii financiare faţă de statul român de circa 450 de milioane de dolari.
După cum se arată pe site-ul ICSID (Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială), firma elvețiană a solicitat pe 23 iulie 2019 o anulare parțială a hotărârii emise în noiembrie 2018. În acest sens, pe 14 februarie 2020 firma de avocatură Homburger AG din Zurich, care îi reprezintă pe elvețieni, a depus un Memoriu de anulare, la care România, reprezentată de Casele de avocatură Tanasescu Gavrila si Asociatii și Zamfirescu Racoti & Partners, a replicat cu un contra-Memoriu, depus pe 26 iunie 2020.
Decizia din 9 noiembrie 2018
Statul român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei, a fost dat în judecată în noiembrie 2014, de către Alpiq AG din Elveţia pentru denunţarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica. Contractul pe care Alpiq AG îl avea cu Hidroelectrica a fost reziliat în anul 2012, când producătorul de energie din România a intrat în insolvenţă. Alpiq AG a deschis procedura de arbitraj internaţional, cu argumentul că România a încălcat drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiţii dintre România şi Elveţia (BIT, 1993) şi tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994). În motivarea procesului arbitral, Alpiq a invocat, între altele, motive precum exproprierea investiţiei şi încălcarea obligaţiei statului român de a acorda un tratament just şi echitabil. Toate capetele acţiunii arbitrale au fost respinse prin hotărârea din 9 noiembrie 2018. Tot atunci, s-a decis că hotărârea arbitrală poate fi atacată cu acțiune în anulare, fapt pe care elvețienii l-au și făcut.
foto: icsid.worldbank.org