Reprezentantul României la Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală) va fi anunțat miercuri, 17 martie, cînd vor fi făcute publice rezultatele interviurilor desfășurate în data de 10 martie, potrivit calendarului de selecție. 5 candidați au dat proba interviului în vederea ocupării funcţiei de membru naţional al Eurojust: Daniela Buruiană, Tiberius Ilie Moldovan, Simona Popa, Mariana Radu şi Mustafa Reyhan. După anunțarea rezultatelor, membrul național la Eurojust va fi numit apoi, prin Ordin, de către ministrul Justiției, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
UNJR a criticat procedura de selecție
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a solicitat recent ministrului Justiţiei, Stelian Ion, să reia procedura de selecţie pentru membrul naţional Eurojust, cu respectarea expresă a legislaţiei interne şi a prevederilor Regulamentului UE 2018/1727, ce impune includerea în selecţie numai a judecătorilor şi procurorilor. Potrivit UNEJ, includerea de către Ministerul Justiţiei în procedura de selecţie a două persoane „asimilate judecătorilor şi procurorilor” este „o vădită încălcare a legislaţiei naţionale şi europene, cu riscul compromiterii anchetelor penale şi a cooperării judiciare dintre România şi celelalte state membre UE”. UNEJ consideră că funcția de „magistrat asimilat” este una inexistentă în dreptul naţional şi neavută în vedere de dispoziţiile art. 7 alin. (4) din Regulamentul UE 2018/1727. Surse ministeriale ne-au precizat că persoanele vizate de precizările UNEJ ar fi Simona Popa și Mariana Radu, ceilalți 3 candidați fiind toți procurori.
Mandat de 5 ani, reînnoibil o dată
Membrul naţional român la Eurojust are locul de muncă la sediul Eurojust, are dreptul la paşaport diplomatic şi beneficiază de drepturile salariale şi de alte drepturi băneşti corespunzătoare funcţiei diplomatice de ministru consilier, potrivit legislaţiei de salarizare în vigoare pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate. Pe perioada desfăşurării misiunii permanente în străinătate, membrul naţional român al EUROJUST îşi păstrează vechimea în muncă şi magistratură şi drepturile prevăzute de lege pentru judecători, procurori şi asimilaţii acestora, însă nu poate beneficia în ţară de aceleaşi drepturi menționate la pct. a). În cazul în care drepturile salariale specifice funcţiei de procuror/judecător/asimilat acestora de care ar fi beneficiat în ţară membrul naţional român al Eurojust în cauză, sunt mai mari decât cele prevăzute la pct. a), acesta îşi va păstra drepturile salariale mai favorabile. Dispoziţiile art. 58 din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică în cazul membrului naţional român la Eurojust. În aplicarea dispozițiilor Regulamentului (UE) 2018/1727, mandatul membrului național la Eurojust este de 5 ani, reînnoibil o dată.
Interimatul este asigurat de procurorul DIICOT Dan Alexandru Popa
În acest moment, interimatul funcției este asigurat de adjunctul membrului național la Eurojust. Este vorba de procurorul DIICOT Dan Alexandru Popa, numit în funcția de adjunct al membrului national la EUROJUST prin Hotărârea 229 din 15 octombrie 2019 a Plenului CSM. Mandatul acestuia la Eurojust este de 4 ani. Dan Alexandru Popa a fost șef al DIICOT-Biroul teritorial Ialomița și a fost selectat în perioada în care în fruntea Ministerului Justiției se afla Ana Birchall.