La 1 februarie 2021 ar fi trebuit să înceapă mandatul noului membru național la Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală). Procedura de ocupare a funcţiei de membru naţional la Eurojust fusese lansată încă din data de 6 noiembrie 2020 de fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu. Numai că, în decembrie 2020, după demisia lui Ludovic Orban din fruntea Executivului, Ministerul Justiției a fost nevoit să decidă suspendarea procedurii de ocupare a funcţiei de membru naţional la Eurojust, întrucât Guvernul, al cărui mandat a încetat prin demisie, îndeplineşte doar actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern.
6 candidați înscriși
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat pentru Justnews că, în cadrul procedurii de selecție, s-au înscris 6 candidați. Comisia de selecție a fost stabilită prin Ordin al ministrului justiției, iar din aceasta au făcut parte un secretar de stat, un consilier al ministrului justiției și un procuror PICCJ.
În anunțul de selecție se arăta că poate fi numit membru național la Eurojust persoana care îndeplinește cerința ( membrii naţionali şi supleanţii au statut de procuror, judecător sau reprezentant al autorităţii judiciare cu competenţe echivalente cu cele ale unui procuror sau judecător în temeiul dreptului intern al acestora) din art.7 alin. (4) al Regulamentului (UE) 2018/1727 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust), precum și următoarele condiții cumulative prevăzute de Ordonanţa de urgenţă nr. 123/2007 privind unele măsuri pentru consolidarea cooperării judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene:
a) este cetățean român, cu domiciliul în România;
b) are o vechime de minimum 12 ani în funcția de judecător, procuror sau magistrat asimilat, dovedită cu o adeverință;
c) are experiență în combaterea formelor grave ale criminalității transnaționale organizate, a corupției și terorismului;
d) are experiență practică în domeniul cooperării judiciare internaționale;
e) cunoaște la un nivel tehnic avansat (scris, vorbit) limba engleză (cunoașterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulație în UE reprezintă un avantaj).
Potrivit calendarului inițial, după selecția dosarelor, conform criteriilor menționate, urma afișarea rezultatelor cu lista persoanelor calificate pentru interviu pe site-ul Ministerului Justiției. O săptămână mai târziu, persoanele care întrunesc condițiile menționate urmau să susțină un interviu în limbile română și engleză. Membrul național la Eurojust este numit apoi, prin Ordin, de către ministrul Justiției, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Mandat de 5 ani, reînnoibil o dată
Membrul naţional român la Eurojust are locul de muncă la sediul Eurojust, are dreptul la paşaport diplomatic şi beneficiază de drepturile salariale şi de alte drepturi băneşti corespunzătoare funcţiei diplomatice de ministru consilier, potrivit legislaţiei de salarizare în vigoare pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate. Pe perioada desfăşurării misiunii permanente în străinătate, membrul naţional român al EUROJUST îşi păstrează vechimea în muncă şi magistratură şi drepturile prevăzute de lege pentru judecători, procurori şi asimilaţii acestora, însă nu poate beneficia în ţară de aceleaşi drepturi menționate la pct. a). În cazul în care drepturile salariale specifice funcţiei de procuror/judecător/asimilat acestora de care ar fi beneficiat în ţară membrul naţional român al Eurojust în cauză, sunt mai mari decât cele prevăzute la pct. a), acesta îşi va păstra drepturile salariale mai favorabile. Dispoziţiile art. 58 din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică în cazul membrului naţional român la Eurojust. În aplicarea dispozițiilor Regulamentului (UE) 2018/1727, mandatul membrului național la Eurojust este de 5 ani, reînnoibil o dată.
Interimatul este asigurat de procurorul DIICOT Dan Alexandru Popa
În acest moment, interimatul funcției este asigurat de adjunctul membrului național la Eurojust. Este vorba de procurorul DIICOT Dan Alexandru Popa, numit în funcția de adjunct al membrului national la EUROJUST prin Hotărârea 229 din 15 octombrie 2019 a Plenului CSM. Mandatul acestuia la Eurojust este de 4 ani. Dan Alexandru Popa a fost șef al DIICOT-Biroul teritorial Ialomița și a fost selectat în perioada în care în fruntea Ministerului Justiției se afla Ana Birchall.
foto: eurojust.europa.eu