- Justnews a fost prima publicație care a anunțat, în data de 3 iunie, existența unui mega-dosar de corupție legat de achizițiile de la Institutul Fundeni
- Foști miniștri, înalți funcționari din Ministerul Sănătății, mari somități medicale și oameni de afaceri importanți au fost interceptați de către procurori într-un mega-dosar de corupție legat de achizițiile publice derulate de-a lungul timpului de spitalele bucureștene
- Surse DNA ne-au precizat că 7 persoane, între care se numără Dorin Cocoș, au calitatea de martor sau inculpat în dosarul 527/P/2019/ Dorin Cocoș ne-a declarat însă că „nu are nicio calitate în dosar”
- Marți, 20 octombrie 2020, DNA-ul a anunțat un alt nume implicat în acest mega-dosar de corupție: Nicolae Bănicioiu
- Oamenii de încredere ai lui Dorin Cocoș au denunțat procurorilor DNA mai mulți medici și manageri de spital care ar fi încasat plăți ilegale din partea fostului soț al Elenei Udrea
- Potrivit denunțătorilor, printre ei se număra și Macovei Radu Alexandru, fost manager al Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca)
- Trăgând cu urechea la vorbele managerului de la Floreasca, procurorii au aflat ulterior de achizițiile derulate de spital cu firma Gemedica SRL
Șeful de la Floreasca a “picat” pe interceptările din dosarul Fundeni
Unul dintre dosarele importante ale DNA din domeniul medical, soluționate cu trimitere în judecată, vizează achiziția unor echipamente medicale efectuate de conducerea Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca). Această unitate medicală era condusă în acea perioadă de doctorul Macovei Radu Alexandru. CV-ului acestuia aici ; în prezent acesta figurează ca șef secție clinică ATI- Toxicologie clinică) . Tot la Floreasca, în acea perioadă se afla, în calitate de șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, doctorul Ioan Lascăr. (CV-ul acestuia aici )
Surse DNA ne-au explicat că, în aprilie 2015, trei persoane apropiate omului de afaceri Dorin Cocoș au depus denunțuri în care au oferit informații despre posibile infracțiuni de corupție săvârșite de funcționari din cadrul mai multor unități spitalicești din Capitală, referitoare la primirea unor mari sume de bani pentru favorizarea anumitor firme în procedura de acordare a contractelor de achiziție publică. Denunțătorii au prezentat procurorilor DNA totodată și numele mai multor medici de elită sau manageri de spitale care figurau pe lista de persoane cărora le erau remise constant sume mari de bani pentru a favoriza firmele de casă ale lui Dorin Cocoș.
În urma acestor denunțuri, procurorii DNA au declanșat cercetările și au descoperit, în prima fază, încrengătura de firme-paravan prin care omul de afaceri Dorin Cocoș drena sume mari de bani de la spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății. Ulterior au descoperit și alte afaceri ilegale care s-au concretizat în mai multe dosare de corupție trimise în instanță. Cel mai recent făcut public este cel în care este implicat fostul ministru al sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Pe lista de persoane care ar fi primit sume de bani din partea lui Dorin Cocoș și a apropiaților lui se afla și medicul Macovei Radu Alexandru, fost manager al Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca). În urma interceptărilor telefonice și ambientale efectuate în anii 2015-2016 de către DNA au apărut detalii surprinzătoare legate de modul în care s-au derulat unele dintre achizițiile de echipamente medicale derulate la Spitalul Floreasca. Așa a început dosarul pe care putem să îl numim „Gemedica”.
La data de 23.11.2015, Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, trafic de influenţă şi deturnarea licitaţiilor publice, fapte în legătură cu organizarea procedurilor de achiziţie pentru atribuirea contractelor de achiziţie de aparatură medicală şi reactive la mai multe unități medicale, între care și Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Spitalul Floreasca). În acest caz era vizat acordul – cadru de furnizare, instalare, punere în funcţiune şi training echipamente medicale pentru Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din luna mai 2015 şi acordul cadru pentru furnizare de echipamente medicale pentru anestezie şi terapie intensivă din anul 2012, ambele încheiate cu SC Gemedica SRL.
Ce au descoperit procurorii
Din verificările efectuate de procurorii DNA au rezultat că la data de 21.05.2013 a fost publicat în SEAP anunţul de participare nr. 143742 pentru atribuirea Acordului – cadru de furnizare, instalare, punere în funcţiune şi training echipamente medicale încheiat cu Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti pentru Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă. Valoarea estimată a contractului fără TVA a fost între 26.130.380,57 lei şi 38.937.345,1 lei. Contractul a fost atribuit SC Gemedica SRL, singurul ofertant. Procurorii aveau indicii în sensul că pentru a asigura adjudecarea procedurii de achiziţie de către SC Gemedica SRL în caietul de sarcini au fost inserate anumite specificaţii tehnice detaliate, cu toate caracteristicele obligatorii, şi care pot fi îndeplinite doar de anumiţi producători reprezentaţi exclusiv în România de către Gemedica SRL – unic reprezentant în România al firmei Covidien, producător Electrocauter.
Procurorii au mai descoperit că anterior, în anul 2012, SC Gemedica SRL a mai încheiat cu Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti un acord cadru pentru furnizare de echipamente medicale pentru anestezie şi terapie intensivă în valoare de 14.649.879,04 lei. Din verificările efectuate rezulta că și în acest caz SC Gemedica SRL a fost unicul ofertant. Procurorii susțineau din nou că aveau indicii în sensul că pentru atribuirea licitaţiei firmei SC Gemedica SRL au fost inserate în caietul de sarcini anumite specificaţii tehnice detaliate, cu toate caracteristicele obligatorii, şi care pot fi îndeplinite doar de anumiţi producători reprezentaţi exclusiv în România de către Gemedica SRL – unic reprezentant în România al firmei Covidien, producător Electrocauter, respectiv de anumiţi parteneri – P.M. MEDICAL FARM EQUIPMENT SRL, R.M.B. INTER MED SOLUTIONS SRL, STERIMED SOLUTIONS SRL, OMMED SRL, EYCON MEDICAL SRL, ALSA IMED SRL, pentru produse cum ar fi mese şi lămpi de operaţie (producător Merivaara).
Pentru aflarea adevărului procurorii DNA au apreciat, iar judecătorul de cameră preliminară a aprobat, că era necesară administrarea de probe care nu puteau fi obţinute decât prin utilizarea unor colaboratori cu o altă identitate decât cea reală. Lucru care s-a și întâmplat. Au fost folosite de asemenea metode de supraveghere tehnică, precum interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă, supravegherea video, audio sau prin fotografiere a persoanei, localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice a persoanelor din cadrul autorităţilor contractante şi respectiv a firmelor de medicamente/aparatură medicală. Așa s-a ajuns la soluționarea dosarului „Gemedica”.
Cine sunt inculpații și ce acuzații li s-au adus
În data de 16.10.2017 ( la 2 ani de la obținerea primelor indicii), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MACOVEI ALEXANDRU RADU, la data faptei manager al Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), LASCĂR IOAN, la data faptei șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul aceluiași spital, GONTARIU MARINA-MAGDALENA, la data faptei șeful biroului achiziții al aceluiași spital, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave,
GALEA AUREL CĂTĂLIN, administrator al S.C. Gemedica S.R.L. și S.C.GEMEDICA S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au prezentat următoarea stare de fapt:
În anul 2013, inculpații Macovei Alexandru Radu, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Gontariu Marina-Magdalena, în calitate de șef Birou achiziții publice și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului și Lascăr Ioan, în calitate de șef Clinică chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă și de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, în urma unei licitații fictive, au încheiat cu societatea GEMEDICA S.R.L., reprezentată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, un acord-cadru. Pe baza acestui acord cadru, s-au achiziționat, cu încălcarea prevederilor legii privind achizițiile publice și la prețuri supraevaluate, un număr de 54 de echipamente medicale necesare dotării „Unității de îngrijire a arșilor grav”. Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care:
– 4.791.431 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi,
– 3.422.400 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată).
Concomitent, s-a obținut un folos necuvenit în favoarea societății SC Gemedica SRL, echivalent cu valoarea prejudiciului.
Procurorii au mai notat că, în 2004, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși în cadrul spitalelor de urgență. În acest context, în cursul anului 2013, după edificarea spațiului “Unităţii de îngrijire a arşilor grav”, inculpații Gontariu Marina-Magdalena și Lascăr Ioan, în calitate de președinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul S.C. Gemedica S.R.L., au întocmit documentația necesară achiziționării aparaturii medicale. În cuprinsul acestei documentații s-a prevăzut printre altele:
– valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziției justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piață, oferte furnizori, etc.),
– atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziție, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziționate.
De asemenea, la baza întocmirii specificațiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieței, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică. Documentația respectivă, necesară atribuirii acordului-cadru, a fost aprobată într-un singur lot și de managerul unității medicale, inculpatul Macovei Alexandru Radu, fapt ce a condus la imposibilitatea participării la licitație și a altor operatori economici, fiind astfel împiedicată concurența între aceștia și ofertantul care a câștigat licitația, respectiv Gemedica S.R.L. Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitație deschisă) a fost declarată câștigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni. Ulterior, au fost încheiate (fără licitație publică, această procedură nemaifiind necesară), șapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate. Barocamera nu este funcțională și nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanți ai autorității contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune.
DNA: Ioan Lascăr colabora la o clinică unde era asociat administratorul firmei pe care a favorizat-o la licitaţie
În ceea ce îl privește pe medicul Ioan Lascăr, procurorii DNA au susținut că acesta ar fi favorizat în procedura de licitaţie societatea administrată de Aurel Cătălin Galea, în condiţiile în care avea o colaborare la o unitate sanitară deţinută de o altă firmă în care acelaşi om de afaceri era asociat. Aurel Cătălin Galea, administratorul firmei care a furnizat echipamentele pentru Secţia de Arşi, era asociat cu fiul lui Sorin Oprescu la mai multe societăţi cu profil medical, la una dintre ele fiind colaborator şi medicul Ioan Lascăr, menționa Agerpres, citînd documente din dosar.
Procurorii DNA l-au acuzat pe medicul Ioan Lascăr că, în calitate de şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, a întocmit caietul de sarcini pentru a favoriza în procedura de licitaţie SC Gemedica SRL. „Inculpatul a procedat în acest sens datorită relaţiei profesionale pe care a avut-o de-a lungul timpului cu Centrul Medical Academica, a cărui activitate este administrată de (…) două societăţi (…) afiliate şi coordonate de inculpatul Galea Aurel Cătălin – administratorul Gemedica SRL şi de persoane apropiate acestuia. Astfel, inculpatul Galea Aurel Cătălin şi numitul Oprescu Mircea Sorin (fiul lui Sorin Oprescu – n.r.) controlează împreună un grup de firme afiliate, fie prin intermediul membrilor de familie, fie prin intermediul unor societăţi de tip offshore, pe care le reprezintă în relaţiile cu terţii”, se arată în documentele din dosar.
„Inculpatul Lascăr Ioan este unul dintre medicii care prestează servicii medicale în cadrul Centrului Medical Academica – la specialitatea chirurgie plastică. (…) Din totalul sumelor încasate (…), Lascăr Ioan a declarat doar veniturile obţinute în anul 2015 de la această societate, respectiv suma de 1.680 lei. (…) . Un alt aspect important este faptul că inculpatul Lascăr Ioan nu a declarat colaborarea sa (…) nici cu ocazia organizării procedurii de atribuire a acordului cadru pentru dotarea Unităţii de îngrijire a arşilor grav din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti deşi, la data semnării contractului, inculpatul Galea Aurel încă avea calitatea de asociat, iar ulterior părţile sociale deţinute de acesta au fost preluate de mama sa”, se mai afirma în documentele citate de Agerpres. În timpul audierilor, Ioan Lascăr a susţinut că nu îl cunoştea pe Aurel Cătălin Galea şi că a prestat servicii medicale în cadrul Centrului Medical Academica doar la rugămintea lui Sorin Oprescu.
În acest dosar, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului și măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor bunuri aparținând inculpaților Macovei Alexandru Radu, Gontariu Marina-Magdalena, Lascăr Ioan, Galea Aurel Cătălin și S.C. Gemedica S.R.L. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor sume de bani deținute în conturile bancare de inculpatul Galea Aurel Cătălin. Ministerul Sănătății s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 8.213.831 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București. Procesul a început în 25 septembrie 2018, iar în prezent este în plină desfășurare, următorul termen fiind programat pe 24 noiembrie 2020.