În data de 3 noiembrie 2021, Curtea de Apel București pronunța soluția în dosarul de calomnie intentat de Elan Schwartzenberg, acționar în trecut al postului de televiziune Realitatea TV lui Cosmin Gusă, unul dintre acționarii din prezent ai postului Realitatea Plus, care a preluat vechea televiziune Realitatea TV, după falimentul celei din urmă:
- Solutia pe scurt: Respinge apelul, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, 03.11.2021, prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Numai că, 3 luni mai târziu, aceeași instanță publică o Încheiere – îndreptare eroare materială :
- Solutia pe scurt: Admite sesizarea din oficiu. Dispune îndreptarea erorii materiale din cuprinsul dispozitivului deciziei civile nr. 1496A/03.11.2021, în sensul menţionării că hotărârea este supusă căii de atac a recursului în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti, şi al înlăturării menţiunii că hotărârea este definitivă. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel București. Pronunţată azi, 15.02.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Prin urmare, procesul dintre Gușă și Schwartzenberg, început în 2019 la Tribunalul București, nu s-a încheiat încă. Judecătorul Tribunalului București decisese, în 19 noiembrie 2019, să respingă cererea de chemare în judecată a lui Cosmin Gusă ca neîntemeiată.
Schwartzenberg solicitase 100.000 de euro
Reclamantul Elan Schwartzenberg, care a fost în trecut acționar al postului de televiziune Realitatea TV, ceruse judecătorilor să dispună obligarea pârâtului Gușă Cosmin la plata sumei de 100.000 euro, cu titlu de despăgubiri, pentru prejudiciul cauzat prin afirmațiile denigratoare făcute în cadrul emisiunii „Lupta pentru România” difuzată de postul Realitatea TV în data de 20 mai 2019.
Cosmin Gușă a avut atunci o intervenție telefonică în direct, la o oră de maximă audiență, respectiv în intervalul imediat următor orei 19:00. Cu acel prilej, Cosmin Gușă, prezentat în emisiune drept „consultant politic”, a afirmat că ar exista un triunghi infracțional al cărui șef este omul de afaceri Elan (Emilian) Schwartzenberg. Gușă a mai spus că Elan Schwartzenberg ar fi „un condamnat” și că ar fi acuzat, potrivit „unor documente ale procurorilor”, „dacă nu de uciderea numitului Codruț Marta, oricum de dispariția acestuia”. Argumentul instanței, de respingere a cererii de chemare în judecată, consemnat de rolii.ro, a fost acela că, „anterior intervenției pârâtului din data de 20.05.2019, existau informatii in presa cu privire la acest subiect in ca din luna martie 2016, astfel ca nu se poate reține ca vătămarea dreptului la imagine al reclamantului s-a produs prin afirmația pârâtului cu privire la acest aspect”.
Cum au preluat Realitatea TV Gușă și Păcuraru
După cum menționează Ziare.com, într-o audiere recentă ca martor, Cozmin Gușă a relatat în fața instanței despre modul în care el și afaceristul Maricel Păcuraru au preluat postul Realitatea TV ( în prezent Realitatea Plus) de la Sorin Ovidiu Vîntu. „Înțelegerea mea cu Maricel Păcuraru – dețineam 50-50 din pachetul de acțiuni – a fost ca acesta să se ocupe de activitatea administrativă a firmei (activitatea economică, cea juridică, etc), iar eu să mă ocup de partea editorială și de partea de reprezentare internațională”, a declarat Cozmin Gușă.
„Toată negocierea a fost făcută de către partenerul meu, Maricel Păcuraru, deși Sorin Ovidiu Vîntu a solicitat în mod repetat să particip și eu. Fusesem prieten și partener cu SOV, dar după alegerile din 2009 am refuzat să mă întâlnesc cu el. Consider că m-a trădat în 2008, la alegerile pentru Primăria Capitalei (când Gușă candidase pentru funcția de edil) și apoi în 2009, când eu eram șeful de campanie a lui Mircea Geoană”, a mai spus în fața instanței penale Cosmin Gușă, citat de Ziare.com.
Dosarul „Realitatea Media”
Primul proprietar al trustului Realitatea, Sorin Ovidiu Vântu (SOV), a formulat plângeri penale la DNA legate de modul în care au fost înstrăinate acțiunile Realitatea Media, iar cercetările s-au derulat pe parcursul a mai multor ani. În prezent, o parte din dosarul „Realitatea Media” a fost retrimisă la DNA pentru completarea urmăririi penale, unde a primit un nou număr – 205/P/2021, iar o altă parte din dosar a fost trimisă în instanță, la Curtea de Apel București, la data de 24.02.2021. Deocamdată doar 3 inculpați – Mirel-Mircea Amariței, Gabriel Baciu și Emil Bertalan – vor trebui să răspundă acuzațiilor formulate de procurorii DNA, respectiv a celor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (art.322 NCP). Săptămâna trecută, instanța a decis să amâne cauza la data de 14.03.2022, „în vederea respectării principiului continuităţii completului de judecată”.