Instanța admite un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de fostul mare avocat Doru Boștină cu procurorii DNA / Sentința nu este definitivă

Exclusivitate

Curtea de Apel București a admis vineri, 15 octombrie, acordul de recunoaştere a vinovăţiei privind pe inculpatul Boştină Doru-Cătălin, cercetat în stare de libertate, în dosarul nr.157/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei.

Doru Boștină a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor, prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002. El a acceptat o condamnare de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea acestei infracțiuni, precum și pedeapsa complementară a interzicerii exercițiului drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza II și lit. b, pe o durată de 2 ani, respectiv interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și a dreptului de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Instanța a mai dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicate inculpatului pe un termen de încercare de 4 ani, calculat conform art. 82 alin. 1 cod penal. Boștină Doru Cătălin a fost obligat și la la plata sumei de 1.400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Condamnat și într-un alt celebru dosar DNA

Doru Boștină a mai primit o pedeapsă de închisoare cu suspendare într-un alt mare dosar instrumentat de procurorii DNA. Este vorba de dosarul în care omul de afaceri Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), i-a oferit avocatului Doru Boștină 3 milioane de euro pentru a-i obține informatii confidențiale care să-i permită să câștige un contract de transport cărbune, în valoare de peste 100 de milioane de euro, în detrimentul companiei de stat CFR Marfă, concurentă direct a firmei sale. Gruia Stoica a fost condamnat definitiv, în 2016, de Înalta Curte de Casatie si Justiție la 2 ani si 6 luni de închisoare cu suspendare, iar avocatul Doru Boștină la 1 an de închisoare cu suspendare.

În urmă cu 10 ani, revendica prima poziție în piața serviciilor juridice de business

În anul 2012, Doru Boștină declara într-un interviu acordat juridice.ro că firma de avocatură Boștină și asociații, al cărei fondator şi coordonator era, înregistrase în anul precedent (2011) o cifră de afaceri record, de peste 30 de milioane de euro. Problemele juridice ale lui Doru Boștină au afectat însă grav firma, începând cu anul 2013. Doru Boștină a fost exclus din barou, în urma unei condamnări penale, iar în 2015, firma de avocatură Boștină și Asociații a anunțat public că și-a schimbat denumirea în Mocanu si Asociatii, potrivit informatiilor publicate de Legal Marketing.

foto: agerpres.ro

spot_img

Articole recente

ÎCCJ a respins o plângere a Elenei Udrea, ce solicita excluderea din magistratură a 4 judecători, care nu i-au admis contestaţia în anulare din...

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus capăt, miercuri, 15 mai 2024, procesului inițiat de fostul ministru Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie