Fugit în Grecia pentru a scăpa de pușcărie, Sorin Oprescu va afla, peste 2 săptămâni, sentința în procesul în care contestă decizia de incompatibilitate

Exclusivitate

În urmă cu un an, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunța, într-un comunicat, că fostul primar al Capitalei, Sorin Mircea Oprescu, s-a aflat în stare de incompatibilitate, pe vremea când activa ca medic la Spitalul Universitar. Astfel, ANI susținea că fostul primar general s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 03 ianuarie 2018 – 15 iunie 2020, întrucât a deținut și exercitat simultan cu funcția de Șef Secție – Clinica Chirurgie Generală IV din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București și funcția de manager al unui proiect finanțat din fonduri europene al cărui beneficiar a fost Spitalul Universitar de Urgență București, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 95/2006.

Sorin Oprescu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Totodată, fostul primar, în prezent infractor dat în urmărire de Poliția Română, a atacat în instanța de contencios administrativ raportul de evaluare 7265/16.02.2023 al ANI, cerând anularea lui la Curtea de Apel București.  Judecătorii au anunțat zilele trecute că vor pronunța soluția în acest dosar pe 20 martie 2024.

Fostul edil-șef al Bucureștiului a fost condamnat în mai 2022 pentru abuz în serviciu, trafic de influență, luare de mită şi constituire de grup infracţional organizat, la mai multe pedepse cu închisoarea, contopite apoi în pedeapsa principală rezultantă de 10 ani şi 8 luni de închisoare. Fugit în Grecia chiar înainte de pronunțarea sentinței definitive, Oprescu a formulat în instanțele din România, prin avocaţii săi, mai multe căi de atac prin care a încercat să scape de condamnare, susținând că faptele de care a fost acuzat s-ar fi prescris încă din anul 2021, deci că s-ar fi impus încetarea procesului penal împotriva lui.

La începutul anului trecut, judecătorii au respins și o contestaţie în anulare depusă de fostul primar, concluzia instanţei fiind că termenul general de prescripţie a răspunderii penale nu a fost împlinit pentru niciuna din cele trei infracţiuni reţinute în sarcina lui Oprescu. El solicitase judecătorilor să beneficieze de deciziile CCR privind prescrierea faptelor, la fel ca alte VIP-uri precum Bogdan Olteanu sau Dorin Cocoş, care au scăpat de condamnări. De asemenea, tot la începutul lui 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondat, recursul în casaţie – o altă cale extraordinară de atac – prin care fostul primar al Bucureștiului solicitase rejudecarea dosarului său.

spot_img

Articole recente

Concurs pentru ocuparea a două posturi vacante de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Prin Ordinul Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 213 din 03.07.2025 s-a aprobat organizarea de către Înalta...

Mai multe articole din aceeași categorie