După 3 ani de așteptare, instanța supremă a pronunțat soluția definitivă în procesul de incompatibilitate al unui primar UDMR din Secuime

Exclusivitate

Primarul localității Belin din județul Covasna, Siko Imre, a pierdut procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu Agenția Națională de Integritate.

  • Detalii soluţie: Respinge cererea formulată de recurentul-reclamant Siko Imre, privind suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea de către Curtea Constituţională a sesizării referitoare la excepţia de neconstituţionalitate. Respinge cererea formulată de recurentul-reclamant Siko Imre privind sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept. Respinge, ca tardiv formulat, motivul de recurs formulat de reclamantul Siko Imre, referitor la lipsa interesului actual al Agenţiei Naţionale de Integritate în confirmarea definitivă a raportului de evaluare, întemeiat pe dispoziţiile art. 25 alin. (5) din Legea nr. 176/2010. Respinge, în rest, recursul declarat de reclamantul Siko Imre împotriva sentinţei civile nr. 92 din 7 iunie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 octombrie 2021.
Dosarul a zăcut la ÎCCJ 3 ani

După cum Justnews a a scris aici, dosarul s-a aflat la Înalta Curte de Casație și Justiție încă din 2018. În dosar s-a judecat un conflict de interese/incompatibilitate – constatate de ANI în cazul lui Siko Imre, primarul localității Belin, din județul Covasna. Dosarul s-a format la ÎCCJ în 30 iulie 2018, a avut primul termen de judecată abia pe 17 martie anul acesta, prilej cu care s-a fixat următorul termen în data de 29 septembrie 2021. Soluția definitivă a fost pronunțată în data de 12 octombrie 2021.

Curtea de Apel Brașov, unde s-a judecat fondul dosarului, a rezolvat speța în 4 luni și 2 termene, așa încât în 7 iunie 2018, cazul era soluționat, prin  respingerea acţiunii formulate de reclamantul Siko Imre în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate.

Siko Imre a fost găsit în incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate în februarie 2018, care a constatat că, în perioada 07 iulie 2011 – 25 aprilie 2017, acesta a deținut și a exercitat simultan funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică autorizată în cadrul PFA Siko Imre, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

Condamnat la închisoare cu suspendare, în primă instanță

Siko Imre are însă probleme mult mai mari.  Tribunalul Covasna l-a condamnat în primă instanță în data de 17 februarie 2021 la 2 ani închisoare cu suspendare și 7.080 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene”, în formă continuată.

Potrivit aceleiași sentințe, citate de portalul dantanasa.ro, primarul UDMR din Belin este obligat să plătească Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură suma de 181.309,12 lei despăgubiri civile, reprezentând sprijin obţinut pe nedrept din bugetul UE, pentru campaniile agricole 2010 – 2013, din care suma de 40.823,34 lei, pentru campania agricolă 2010, suma de 44.024,99 lei, pentru anul 2011, suma de 43.915,43 lei, pentru anul 2012 şi suma de 52.545,36 lei, pentru campania agricolă din 2013, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente fiecărei plăţi, calculate până la plata integrală a debitului. Tribunalul Covasna a dispus însă suspendarea executării pedepsei de 2 (doi) ani închisoare pe un termen de supraveghere de 3 (trei) ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii.

L-a bătut pe șeful de post din localitate

Siko Imre nu este însă la primul conflict cu legea penală. Pedeapsa amenzii penale de 7080 de lei, corespunzătoare unui număr de 354 de zile-amendă a câte 20 de lei ziua-amendă, provine din săvârșirea infracțiunii de ultraj în formă continuată, de care a fost găsit vinovat de Curtea de Apel Brașov. El a avut un conflict cu șeful de post și ajutorul acestuia pe care l-a tranșat cu pumnii în 2013.

La alegerile locale din septembrie 2020, UDMR-istul Siko Imre a câștigat un nou mandat de primar al comunei Belin, cu 68,03% din voturile exprimate.

foto: udmr.ro

spot_img

Articole recente

ÎCCJ a respins o plângere a Elenei Udrea, ce solicita excluderea din magistratură a 4 judecători, care nu i-au admis contestaţia în anulare din...

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus capăt, miercuri, 15 mai 2024, procesului inițiat de fostul ministru Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie