Autoritățile române renunță la solicitarea de extrădare a unui orădean, care a scăpat de închisoare după ce s-a refugiat în Statele Unite

Exclusivitate

Tribunalul Militar București a retras cererea de extrădare adresată autorităților judiciare din Statele Unite și care îl viza pe un fost om de afaceri din Oradea, Bunta Vasile.

  • Solutia pe scurt: În temeiul art.67 din Legea nr.302/2004 admite sesizarea judecătorului delegat cu executarea. Constată că numitul BUNTA VASILE (…) nu se mai află sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.251/2004 din 24.03.2006 al Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti (în prezent Tribunalul Militar Bucureşti), emis pentru punerea în executare a pedepsei de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită prev. de art.255 alin.1 C.pen., în referire la art.7 alin.2 din Legea nr.78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, aplicată prin sentinţa penală nr. 153/10.09.2004 a Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti definitivă prin decizia penală nr.1673/15.03.2006 a Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. Constată că nu mai subzistă condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea şi dispune retragerea cererii de extrădare din Statele Unite ale Americii a numitului Bunta Vasile, formulată în baza încheierii nr.1 din 15.03.2011 a Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti (dos. nr.8/753/2011), transmisă Ministerului Justiţiei – Direcţia Drept Internaţional şi Tratate. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia. Cu contestaţie pentru procuror, în 24 de ore de la pronunţare. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziția procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi 26.05.2022.

Potrivit unui comunicat al DNA din noiembrie 2003, maiorul Dănuț Augustin, inginer şef la UM 02308 Oradea, a pretins şi primit în anul 2000 de la BUNTA VASILE  (administratorul unei societăţi comerciale din Oradea), printr-un intermediar – denunţător în cauză –  suma de 20.000 mărci germane în scopul de a favoriza firma S.C. CASTRUM S.RL. în derularea unui contract pe care aceasta îl încheiase cu unitatea militară din Oradea, în sensul efectuării lucrărilor de reparaţii la imobile din garnizoana Cluj şi, ulterior, pentru efectuarea în regim de urgenţă a plăţilor.

De notat că o persoană cu numele Bunta Vasile figurează în Consiliul de supraveghere al unei asociații, cu sedii în Oradea, Deva și statul american Florida, ce militează împotriva avortului – Precious Little Feet Viață și Speranță.

 

spot_img

Articole recente

ÎCCJ a respins o plângere a Elenei Udrea, ce solicita excluderea din magistratură a 4 judecători, care nu i-au admis contestaţia în anulare din...

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus capăt, miercuri, 15 mai 2024, procesului inițiat de fostul ministru Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie