Arhiva fostului serviciu secret din Ministerul Justiției (SIPA) se va muta temporar la Pitești, într-un spațiu al Arhivelor Militare Naționale

Exclusivitate

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind unele măsuri referitoare la mutarea temporară a arhivei fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA). Potrivit Wikipedia, DGPA este fostul Serviciu Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), ce și-a schimbat numele în 2004 din cauza scandalurilor din presă care arătau că la vârful SIPA au fost numiți foști lucrători ai Securității, iar serviciul era suspectat că face poliție politică. SIPA a fost înființat în 1991 de liberalul Mircea Ionescu Quintus, pe atunci ministru al Justiției, ca structură departamentală în subordinea Direcției Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări și controla infracțiunile cu implicații majore din penitenciar. În 1997, un alt ministru PNL al Justiției, Valeriu Stoica, a decis ca SIPA să treacă în subordinea directă a ministrului Justiției, care dorea ca acest serviciu secret să se ocupe și de protecția magistraților. În 2006, ministrul Monica Macovei a desființat DGPA, pe motiv că a făcut abuzuri, iar ministerul nu avea nevoie de un serviciu secret.

Motivul mutării arhivei este acela că au loc lucrări de modernizare și consolidare a imobilului în care află în prezent arhiva SIPA, respectiv la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, situat în str. Maria Ghiculeasa nr. 47, sector 2, București. Până la finalizarea lucrărilor de modernizare, Ministerul Apărării Naționale va pune la dispoziție un spațiu din Depozitul Central de Arhivă al Arhivelor Militare Naționale Române, situat în Aleea Poarta Eroilor nr. 4, Municipiul Pitești, județul Argeș. Pentru mutarea temporară a arhivei aparținând fostului SIPA se va înființa Comisia pentru mutarea arhivei fostei D.G.P.A, formată din 5 persoane.   Persoanele desemnate în comisie trebuie să aibă, potrivit legii, certificat de securitate sau, după caz, autorizație de acces la informații clasificate secrete de stat, nivel strict secret de importanță deosebită.

Pe de altă parte, în 2020, Ministerul Justiției, condus tot de actualul ministru Cătălin Predoiu, anunța că a pus în dezbatere publică un proiect de lege referitor la modalitățile concrete cu privire la inventarierea, gestionarea și păstrarea documentelor din arhiva fostului serviciu secret din Ministerul Justiției (SIPA)  și în arhiva fostei Direcției Generale a Penitenciarelor, ce ar fi urmat să fie inventariate și predate la CNSAS. Mai multe informații, in articolul G4media.ro.

spot_img

Articole recente

ÎCCJ a respins o plângere a Elenei Udrea, ce solicita excluderea din magistratură a 4 judecători, care nu i-au admis contestaţia în anulare din...

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus capăt, miercuri, 15 mai 2024, procesului inițiat de fostul ministru Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie