Aproape 20.000 de euro va plăti un bucureștean pentru că a refuzat să demoleze un imobil construit ilegal în Orășelul Copiilor

Exclusivitate

În urmă cu mai mulți ani, un bucureștean a pierdut definitiv procesul în care a contestat o decizie a Primăriei Sectorului 4, prin care s-a dispus desființarea imobilului denumit ”Hot Spot”, situat în București, str. Piscului, Parcul Tineretului-Orășelul Copiilor, sector 4, precum și a lucrărilor de extindere a acestuia, în plan orizontal și vertical, devenit un imobil cu regim de înălțime P+2E+M, cu o suprafață construită la sol de aproximativ 424 mp. Judecătorii au constatat atunci faptul că lucrările au fost executate fără autorizația de construire, pe terenul–ocupat fără titlu-proprietatea publică a Municipiului București. Instanțele de judecată au reținut astfel atunci, cu autoritate de lucru judecat, că bucureșteanul a executat construcția în lipsa unei autorizații de construire, pe domeniul public al statului. Întrucât ulterior bucureșteanul nu s-a conformat somațiilor de dezafectare pe propria cheltuială a construcțiilor edificate pe domeniul public, s-a procedat la efectuarea demolării, contractând în acest sens în cursul anului 2017 servicii de la societăți specializate.

Primăria Sectorului 4 s-a adresat apoi instanței, solicitând obligarea bucureșteanului la plata sumei de 95.619,84 lei, la care se vor adăuga dobânzi legale actualizate până în momentul plății, reprezentând contravaloare servicii de dezafectare imobil ”Hot Spot” situat în Parcul Tineretului-Orășelul Copiilor, Sector 4. Dacă instanța de fond – Judecătoria sectorului 4 – nu a dat dreptate Primăriei sectorului 4, următoarele două instanțe, Tribunalul București și Curtea de Apel București – unde s-au judecat apelul și apoi recursul dosarului – au pronunțat soluții în defavoarea bucureșteanului, care va fi obligat în final să achite costurile de demolare ale construcției.

Judecătorii au apreciat, referitor la susținerea că suma solicitată prin acțiune ar fi fost nejustificat de mare, că nu este întemeiată, având în vedere faptul că toate lucrările ce au fost efectuate și costurile aferente au fost detaliate în anexa contractului de lucrări, respectiv în oferta de lucrări, precum și ținând cont de dimensiunea imobilului-construcție ce trebuia demolat – P+2E+M cu suprafață construită la sol de 422 mp.  Mai mult, – a concluzionat instanța – acest cost a fost determinat de culpa bucureșteanului, acesta având suficient timp de a proceda singur la demolarea construcției de la data – 3 aprilie 2017 – la care s-a  pronunțat decizia definitivă a Curții de Apel București, prin care s-a constatat că imobilul fusese ridicat fără autorizație de construire, pe domeniul public al statului.

spot_img

Articole recente

ÎCCJ a respins o plângere a Elenei Udrea, ce solicita excluderea din magistratură a 4 judecători, care nu i-au admis contestaţia în anulare din...

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus capăt, miercuri, 15 mai 2024, procesului inițiat de fostul ministru Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie