Un român, condamnat fiindcă ar fi furat din bancomatele „raiului” comunist cubanez / Regimul de la Havana îl vrea trimis acasă, pentru a executa restul din condamnarea de 6 ani

Exclusivitate

În toamna anului 2017, cetățeanul român Dinu Mircea se afla în Vedado, centrul de afaceri al metropolei cubaneze Havana. El ar fi fost surprins de polițiști când a încercat, de mai multe ori, să extragă de la bancomat o sumă de bani, cu mai multe carduri bancare aparținând unor cetățeni străini. Cubanezii l-au reținut, iar apoi l-au ținut în arest preventiv, fără a fi trimis în judecată, vreme de 11 luni si 6 zile. În realitate, românul nu comisese fapta de care a fost acuzat, potrivit unor precizări făcute redacției noastre de membrii familiei acestuia.

În august 2018 a fost pronunțată sentința penală nr. 292 de către Secția a 3-a Penală a Tribunalului Popular din Havana, Cuba, sentință rămasă definitivă la data de 07.09.2018. Dinu Mircea a fost astfel condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârșirea, în calitate de autor, al “delictului de furt cu folosirea forței asupra lucrurilor în formă continuată”, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Penal cubanez.

Cubanezii au acceptat să îl trimită în țară, în urma solicitărilor autorităților române

La data de 19.05.2020, autoritățile judiciare cubaneze au transmis Ministerului român al Justiției o cerere privind executarea pedepsei aplicate lui Dinu Mircea, de către Secția a 3-a Penală a Tribunalului Popular din Havana, într-un penitenciar din România.

Solicitarea a fost formulată în baza Convenției europene asupra transferării persoanelor condamnate, adoptată la Strasbourg la 21 martie 1983, România asumându-și astfel obligația recunoașterii hotărârii penale pronunțate în străinătate. Persoana condamnată a fost de acord cu transferarea sa într-un penitenciar din România în vederea continuării executării pedepsei pronunțate de autoritățile din Cuba. Aducerea lui Dinu Mircea în România a fost posibilă prin eforturile deosebite depuse de foștii miniștri Ramona Manescu si Ana Birchal, potrivit precizărilor făcute de familia acestuia.

În aceste condiții, judecătorii români au admis solicitarea și au dispus transferul persoanei condamnate Dinu Mircea într-un penitenciar din România, în vederea continuării executării pedepsei de 6 ani închisoare aplicate. Instanța a dispus totodată deducerea din pedeapsă a perioadei deja executate, respectiv de la data de 07 noiembrie 2017 la zi.

Procedural, povestea transferului românului Dinu Mircea va mai dura o vreme întrucât luni, 29 martie, Curtea de Apel București a decis să admită excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti, invocată de Ministerul Public și să decline competenţa de soluţionare a cauzei, având ca obiect contestația la executare formulată de contestatorul condamnat Dinu Mircea, în favoarea Tribunalului București.

foto: en.wikipedia.org

spot_img

Articole recente

De la 1 Mai 2025, onorariile pentru oficii vor crește, având la bază indicele de inflație publicat de Institutul de Statistică

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat, într-un comunicat, semnarea, în data de 15 aprilie 2025, a...

Mai multe articole din aceeași categorie