Un fost judecător de la Tribunalul București, care a executat o pedeapsă cu închisoarea pentru corupție, va fi reabilitat

Exclusivitate

Fostul judecător de la Tribunalul București, Ciprian Sorin Viziru, care a ispășit o pedeapsă de 4 ani și 6 luni de detenție primită în dosarul „Adamescu”, va fi reabilitat, potrivit unei decizii luate luni, 11 septembrie, de către o instanță a Secției I penale de la Curtea de Apel București:

  • Solutia pe scurt: Sentinţa penală nr.132/F din 11.09.2023 – În temeiul art. 533 Cod procedură penală cu ref. la art. 166 alin.1 lit.a Cod penal, admite cererea de reabilitare formulată de condamnatul Viziru Ciprian Sorin. Dispune reabilitarea condamnatului Viziru Ciprian Sorin cu privire la condamnarea de 4 ani si 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 17/02.02.2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti in dosarul nr. 4153/2/2014, definitiva prin decizia penală nr. 234/A/27.05.2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. În temeiul art. 75 alin. Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie. Pronunţată în şedinţa publica azi, 11.09.2023.

Fost judecător la Secției VII Civilă a Tribunalului București, Ciprian Sorin Viziru a fost trimis în judecată în iunie 2014 de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, alături de alți 3 colegi judecători de la aceeași secție: Mircea Moldovan, Ion Stanciu și Elena Rovența.  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că judecătorii, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul:
– de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor
– modalităţii de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari,
– desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari,
– atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolvenţă,
– pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător.

Procurorii DNA au reușit să probeze faptul că judecătorul Ciprian Sorin Viziru a primit de la lichidatorul Borza Monica Angela, în data de 16.04.2014, suma de 10.000 lei, pentru soluționarea favorabilă a unui dosar pe care îl avea repartizat, având ca obiect judecarea acțiunii în anulare acte transfer de proprietate, formulată de către o societate administrată de către Borza Monica Angela.

Prin decizia penală nr. 234 din 27.05.2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Ciprian Sorin Viziru a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani și 6 luni închisoare şi interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a exercita funcţia de magistrat.

spot_img

Articole recente

Curtea de Apel București acceptă un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DNA, ce fusese respins de instanța de fond

În februarie anul acesta, procurori de la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției au înaintat Tribunalului Bucureşti acordul de recunoaştere...

Mai multe articole din aceeași categorie