Înalta Curte de Casație și Justiție a finalizat miercuri, 12 octombrie, dosarul nr. 47/2/2020, în care compania olandeză Damen solicita anularea Hotărârii de Guvern nr. 48 din 2018:
- Detalii soluţie: Respinge recursurile formulate de reclamanta Damen Schelde Naval ShipBuilding BV împotriva soluţiei pronunţată asupra cererii de sesizare a Curţii Constituţionale a României şi a Sentinţei civile nr. 1344 din 15 decembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 12 octombrie 2022.
În dosarul nr. 47/2/2020, Damen SNS BV, în contradictoriu cu Guvernul României, solicitase anularea Hotărârii de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”. În decembrie 2020, Curtea de Apel București a decis să respingă acțiunea ca inadmisibilă, dar soluția nu era definitivă. MApN preciza atunci că programul de achiziție se derulează în conformitate cu procedurile prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”.
Scopul programului este achiziția a patru corvete multifuncționale pentru Forțele Navale și achiziția de muniții și a suportului logistic inițial aferent navelor (pentru primii doi ani de la livrarea fiecărei nave). Corvetele vor fi capabile să execute misiuni în următoarele domenii de luptă: AAW (lupta împotriva amenințărilor aeriene), ASuW (lupta împotriva navelor de suprafață), ASW (lupta împotriva amenințărilor submarine), EW (război electronic), NGS (sprijin cu foc la litoral). Construcția și dotarea navelor se va realiza într-un șantier naval din România. În cadrul operațiunilor compensatorii este inclus un program offset ce include modernizarea fregatelor T22R cu un sistem de luptă similar cu cel al corvetelor, program ce are ca scop investiţii în industria românească de apărare.
Disputa
În 2018, olandezii de la Damen, italienii de la Fincantieri şi francezii de la Naval Group au concurat pentru construcţia a patru corvete multifuncţionale şi modernizarea celor două fregate românești, Regele Ferdinand şi Regina Maria, un contract cu o valoare estimată de circa 1,6 miliarde de euro. Asocierea Naval Group, Franţa – Şantierul Naval Constanţa, a depus o ofertă de 1,2 mld. euro, Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda, una de 1,25 miliarde de euro, şi Fincantieri SpA, Italia, o alta de 1,34 miliarde de euro. În iulie 2019, Ministerul Apărării a anunţat oficial că asocierea Naval Group – Şantierul Naval Constanţa (SNC) a fost desemnată câştigătoarea licitației. Compania Damen a contestat rezultatul și s-a adresat imediat CNSC și apoi instanțelor de judecată.
În iulie 2020, Ministerul Apărării Naționale anunța într-un comunicat, că, abia după soluționarea definitivă a trei dosare în care compania Damen Schelde Naval Shipbuilding (SNS) BV formulase cereri în contradictoriu cu Guvernul României sau MApN, va avea temeiul legal pentru finalizarea procedurii de achiziție a corvetelor multifuncționale. Cele 3 dosare invocate atunci erau:
- Dosarul nr. 4113/2/2019, aflat pe rolul Curții de Apel București – contestație atribuire Decizia 1026/26/06/2019 emisă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Acest dosar a fost suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului 21131/3/2019. Soluția definitivă a fost pronunțată în data de 2 decembrie;
- Dosarul nr. 6869/2/2019, înregistrat la Curtea de Apel București, având ca obiect cererea formulată de Damen SNS BV pentru anulare act administrativ (adresa nr. A3/10084/28.10.2019). Prin Sentința nr. 558/08/07/2020, Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată acțiunea. Hotărârea instanței nu este încă motivată;
- Dosarul nr. 47/2/2020, cel în care a pronunțat o soluție Curtea de Apel București, și în care Damen SNS BV, în contradictoriu cu Guvernul României, cerea anularea Hotărârii de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”.
Ce s-a întâmplat ulterior
La sfârșitul anului trecut, autoritățile române anunțau că au ajuns în situația în care ar putea să semneze practic contractul cu Naval Group, însă compania franceză nu ar mai fi fost la fel de dispusă să parafeze înțelegerea. Potrivit unor surse consultate de HotNews.ro, prețul ofertat foarte strâns și fără marjă de manevră, creșterea prețurilor la materialele de construcție din ultimii ani, calendarul foarte strâns de livrare a navelor, obligația de a le construi pe toate în țară și clauzele contractuale foarte dure ar fi făcut ca semnarea contractului să nu mai aibă loc.
La începutul lunii februarie 2022, semnarea programului de achiziție celor patru corvete multifuncționale a fost din nou amânată, deși inițial MApN anunța că ar vrea să tranșeze problema până la finalul lunii ianuarie. Potrivit ministrului Apărării, Vasile Dîncu, francezii de la Naval Group, cei declarați câștigători la licitație, au cerut atunci încă o lună termen de gândire. Dâncu a mai precizat că statul român „trebuie să respecte suma licitației cu care asocierea dintre Naval Group și Șantierul naval Constanța a câștigat licitația.” Suntem în octombrie 2022 și despre viitorul acestui program vital de înzestrare nu se mai știe nimic. Mai multe informații despre acest subiect, în articolul Hotnews.ro
foto: navalnews.com