Bilanț PG: cele mai multe achitări, la DNA, PCA București și PCA Bacău

Exclusivitate

Raport de activitate Parchetul General: anul trecut, 1329 de inculpați au fost achitați definitiv / Cele mai multe achitări, în cauze instrumentate de DNA, PCA București și PCA Bacău

În anul 2019 au fost achitați definitiv, indiferent de perioada trimiterii în judecată, 1.329 inculpați, (cu 39 mai mulți decât în anul 2018) din care 1.298 inculpați persoane fizice (în creștere cu 34 de inculpați) și 31 inculpați persoane juridice (în creștere cu 5 inculpați), se arată în Raportul de activitate pe 2019 al Parchetului General.

Dintre inculpații persoane fizice achitați definitiv, un număr de 28 persoane sunt minori (în creștere cu 11 persoane față de anul 2018), iar 123 au fost arestați preventiv (în creștere cu 60 persoane față de anul 2018). Ponderea achitaților definitiv în totalul inculpaților trimiși în judecată a fost de 2,1%, față de 2,2% în anul 2018. Situația inculpaților achitați definitiv, indiferent de perioada trimiterii în judecată, este prezentată în anexă

Cauzele cu caracter general care au condus la achitări pronunțate prin hotărâri definitive

Potrivit autorilor Raportului de activitate al Parchetului General, o primă cauză o reprezintă existența unei jurisprudențe neunitare cu privire la instituțiile de drept penal determinată, în principal, de interpretarea logico-juridică diferită dată unor dispoziții legale de drept material.

O altă cauză o reprezintă modul diferit de apreciere și evaluare a materialului probator în cele două faze ale procesului penal, respectiv, faza de urmărire penală și cea de judecată.

Admiterea excepțiilor de neconstituționalitate cu privire la unele dispoziții de drept material sau procesual penal reprezintă o altă cauză care a fost de natură să conducă la pronunțarea unor hotărâri de achitare.

Analiza și monitorizarea permanentă a soluțiilor definitive de achitare pronunțate de instanțele de judecată au reliefat, în unele cazuri, situații în care achitarea inculpaților trimiși în judecată s-a datorat și unor deficiențe ale urmăririi penale.

Raportul integral poate fi vizualizat la http://www.mpublic.ro/sites/default/files/PDF/raport_activitate_2019.pdf

spot_img

Articole recente

Concurs pentru ocuparea a două posturi vacante de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Prin Ordinul Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 213 din 03.07.2025 s-a aprobat organizarea de către Înalta...

Mai multe articole din aceeași categorie