Justnews.ro

Firma Andrenas Business SRL a fost chemată în judecată de către Societatea Română de Radiodifuziune pentru neplata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune aferent perioadei ianuarie 2015-ianuarie 2017, în sumă totală de 750 lei.

Trei instanțe de judecată – Judecătoria Sectorului 2, Tribunalul București și Curtea de Apel București – au dat dreptate firmei Andrenas Business SRL, de fiecare dată. Decizia definitivă a fost pronunțată pe 17 februarie anul acesta de judecătorii Curții de Apel București.

Argumentele judecătorilor

Potrivit art. 40 alin. 3 din Legea nr. 41/1994, în perioada cuprinsă între ianuarie 2015 – ianuarie 2017, persoanele juridice cu sediul în România aveau obligația să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune și o taxă pentru serviciul public de televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii. Prin urmare, textul legal condiționează obligativitatea plății taxei pentru serviciul public de radiodifuziune de calitatea de beneficiar al respectivului serviciu public. De altfel, așa cum se precizează în motivarea consemnată de rolii.ro, prin decizia nr. 448/2013 pronunțată de Curtea Constituțională a României, s-a constatat că dispozițiile art. 40 alin. (3) din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SSR și SRTV, sunt constituționale în măsura în care taxa pentru serviciile publice de radio și televiziune se aplică numai persoanelor juridice care beneficiază de aceste servicii. Prin urmare, obligația de plată a serviciilor de radiodifuziune este într-adevăr una legală (pentru că este prevăzută în lege), însă această taxă este datorată doar de persoanele juridice beneficiare ale serviciilor respective.

Judecătorii au constatat că firma în cauză a declarat că nu ar deține vreun receptor de radio.  În aceste condiții, au apreciat magistrații, sarcina probei faptului că firma respectivă avea calitatea de beneficiar al respectivului serviciu public îi revenea, potrivit art. 249 C.proc.civilă, Societății Române de Radiodifuziune. Or, nefăcând dovada că firma Andrenas Business SRL este beneficiară al serviciului public de radiodifuziune, prin urmare, această firmă nu datora nicio taxă pentru respectivul serviciu.

Taxă eliminată la cererea lui Liviu Dragnea

Celebra taxă radio/tv a fost eliminată de la 1 februarie 2017, potrivit unui act normativ apărut în Monitorul Oficial, astfel încât nici persoanele fizice şi nici cele juridice nu au mai fost nevoite, de atunci și până în prezent, să o achite. Taxa a dispărut prin Legea privind eliminarea celor 102 taxe, iniţiată de liderul din acea perioadă al PSD, Liviu Dragnea. Eliminarea taxei a fost criticată de șeful de atunci al Radioului Public, Ovidiu Miculescu, un apropiat al lui Victor Ponta, aflat pe atunci într-o relație conflictuală cu Liviu Dragnea.

Pentru persoanele fizice, valoarea taxei radio-TV era cumulat de 6,5 lei. În schimb, pentru persoanele juridice, taxa era mult mai piperată, potrivit avocatnet.ro:

Taxă radio:

  • persoane juridice fără salariați, 2,5 lei/lună;
  • microîntreprinderi, 10 lei/lună;
  • persoane juridice cu sediul în Romania 30 lei/lună;

Taxă TV:

  • persoane juridice fără salariati, 4 lei/lună;
  • microîntreprinderi, 15 lei/lună;
  • persoane juridice cu sediul in Romania, 50 lei/lună;
  • persoane juridice – societăți turistice, pentru fiecare cameră, 7,7 lei/luna.

foto: romania-actualitati.ro

Alte articole