Punct final în litigiul în care primarul din Râmnicu Vâlcea cerea daune de 10,5 milioane de euro, după ce a fost achitat într-un dosar DNA

Exclusivitate

În ianuarie 2010, Mircia Gutău a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani şi 6 luni de închisoare, într-un dosar în care a fost acuzat de procurorii DNA că a pretins de la un denunţător, acţionar majoritar al unei societăţi comerciale, suma totală de 50.000 euro, atât în mod direct, cât şi prin intermediul viceprimarului Nicolae Dicu, pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren situat în municipiul Râmnicu Vâlcea. Gutău a fost eliberat condiţionat în septembrie 2011, amintește Hotnews.ro.

În noiembrie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (C.ED.O.) a decis că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, iar în aprilie 2018 instanţa supremă a admis o cerere de revizuire depusă de primar, fiind anulată sentinţa din ianuarie 2010. Instanţa supremă a decis rejudecarea dosarului, Mircia Gutău fiind achitat definitiv. El a candidat apoi la alegerile locale la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea pe listele Partidului Ecologist Român, câştigând al patrulea mandat, după ce a fost primar în Râmnicu Vâlcea de alte 3 ori.

În aprilie 2019, Mircia Gutău a deschis acţiune în instanţă la Tribunalul Vâlcea împotriva Statului Român, prin Ministerului Finanțelor, solicitând daune morale şi materiale pentru „suferinţa şi umilinţa” la care ar fi fost supus în cei peste 12 ani în care a fost implicat în procese. Astfel, el a solicitat:

  • plata sumei de 500.000 euro, despăgubiri civile (sumă indexată şi actualizată, conform legii), pentru repararea prejudiciului material ce i s-a provocat, constând în: veniturile şi beneficiile de care a fost lipsit în perioada detenției; cheltuielile de judecată făcute în perioada celor peste 12 ani de procese cu plata sumelor necesare în scopul angajării unui avocat calificat, pentru toate fazele procesuale, inclusiv pentru C.E.D.O., precum şi ulterior, pentru intentarea şi susţinerea acţiunii în revizuirea hotărârii de condamnare; cheltuielile de transport la organele de urmărire penală şi la instanţele de judecată, precum şi cheltuielile cu cazarea pentru persoana sa şi pentru apărătorul său, etc; cheltuielile pentru transportul soţiei sale şi al copiilor săi la locurile de detenție prin care a fost deţinut; cheltuielile cu pachetele pe care i le-a adus familia la acele locuri de detenție, plus dobânda aferentă sumei respective;
  • plata unor daune morale în sumă de 10.000.000 euro, având în vedere imensul prejudiciu moral ce i s-a produs
  • plata tuturor cheltuielilor de judecată ocazionate cu prezentul proces.

În vara anului 2022, instanța de fond a pronunțat următoarea soluție:

  • Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 190.648,93 lei cu titlu de daune materiale şi la plata sumei de 100.000 euro (contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii) cu titlu de daune morale. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 3000 lei cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la sediul Tribunalului Vâlcea. Pronunţată în şedinţa publică de azi 04.07.2022.

Soluția a fost atacată cu apel, Curtea de Apel Pitești diminuând semnificativ cuantumul daunelor morale solicitate de primarul din Râmnicu Vâlcea:

  • Solutia pe scurt: Admite apelurile. Schimbă în parte sentința, în sensul că stabilește cuantumul daunelor morale la suma de 10.000 euro. Menține în rest sentința. Cu recurs în 30 zile de la comunicare, cererea de recurs depunându-se la Curtea de Apel Piteşti. Pronunţată astăzi, 23.03.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.

Și această soluție a fost atacată așa că litigiul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție care, în ultima zi a lunii trecute, l-a tranșat definitiv:

  • Detalii soluţie: Decizia nr. 205: Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de recurentul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti şi de pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor împotriva deciziei nr.1791/2023 din 23 martie 2023 pronunţate de Curtea de Apel Piteşti – Secţia I civilă. Definitivă.

 

spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie