Plenul CSM face schimbări în privința procurorilor care vor efectua urmărirea penală în cazul magistraților

Exclusivitate

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat în ședința de marți, 5 martie 2024, mai multe hotărâri în privința procurorilor care vor efectua urmărirea penală în cazul magistraților. Astfel, cu 17 voturi DA și 1 NU, plenul CSM a hotărât înaintarea către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a propunerii de desemnare a lui DAMIAN IOAN, procuror în cadrul Secţiei urmărire penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, în calitate de procuror care va efectua urmărirea penală în cauzele expres prevăzute la art.3 alin. (2) din Legea nr. 49/2022. Procurorul Damian Ioan are o vechime în funcție de peste 16 ani și are gradul profesional corespunzător PÎCCJ.

În schim, plenul CSM a apreciat că nu se impune formularea de propuneri în vederea desemnării de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a procurorilor care vor efecuta urmărirea penală în cauzele expres prevăzute la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 49/2022 în cazul a doi procurori: POPOVICI ION-ADRIAN, procuror şef Secţie urmărire penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea (majoritate: 6 voturi DA, 12 voturi NU) și  respectiv doamna MIRCEA GALINA, procuror în cadrul Secţiei urmărire penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş (7 voturi DA, 11 voturi NU).

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a mai hotărât încetarea calităţii de procuror anume desemnat în vederea efectuării urmăririi penale a infracţiunilor prevăzute la art. 3 alin. (1) şi (2), respectiv art. 3 alin. (2) din Legea nr. 49/2022 a:

  1. doamnei OLARU CARMEN MIHAELA, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, delegată în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe o perioadă de 6 luni, începând cu data de 01.10.2023; (unanimitate)
  2. domnului GÎLCĂ IONEL, promovat efectiv în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând cu data de 01.12.2023, iar, începând cu data de 17.01.2024, numit în funcţia de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, pe o perioadă de 3 ani, prin Hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 77/16.01.2024; (unanimitate)
  3. doamnei procuror CHIVU CLEOPATRA CĂTĂLINA, transferată de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând cu data de 01.03.2024, prin Hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 263/23.01.2024; (unanimitate)
  4. doamnei MORARU-IORGA MIHAIELA, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, numită, prin Decretul Preşedintelui României nr. 37/2024, în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, începând cu data de 11.01.2024, pe o perioadă de 3 ani; (unanimitate)
  5. domnului ALDEA ADRIAN, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, delegat în funcţia de procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov, pe o perioadă de 6 luni, începând cu data de 15.01.2024. (unanimitate)

Ce prevede Legea 49/2022

Art. 10 alin. (1) raportat la art. 4 şi art. 5 din Legea nr. 49/2022 privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie prevede că procurorii anume desemnaţi vor funcţiona după cum urmează:

  • maxim 14 procurori anume desemnaţi în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică – Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – conform procedurii prevăzute la art. 4;
  • maxim 3 procurori în cadrul fiecărui parchet de pe lângă curtea de apel (rezultând un număr maxim de 45 de procurori anume desemnaţi) – conform procedurii prevăzute la art. 5.

Conform prevederilor legii, pot fi desemnaţi pentru a efectua urmărirea penală în cauzele prevăzute la art. 3 alin. (1) din lege, procurorii care îndeplinesc următoarele condiţii:

  • au grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
  • au o vechime de cel puţin 15 ani în funcţia de procuror;
  • au calificativul „foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale şi nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani
  • au o conduită morală ireproşabilă;
  • au o experienţă profesională semnificativă în supravegherea sau efectuarea urmăririi penale.
spot_img

Articole recente

ANAF scoate la licitație 5.000 mp de teren în zona Străulești, aparținând Elenei Udrea

Direcţia Generală Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), instituția care derulează procedura de valorificare...

Mai multe articole din aceeași categorie