La Înalta Curte de Casație și Justiție a debutat miercuri, 11 ianuarie, procesul în care Moșneagu Cătălin Marius, unul dintre protagoniștii recentei investigații Recorder privind fostul „Doi și-un sfert“, se judecă cu Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), serviciul de informații aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, și cu Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 5 aprilie 2023.
Disputa a debutat în septembrie 2019 la Curtea de Apel București, care însă, în februarie 2020, a dispus scoaterea de pe rol a cauzei şi înaintarea acesteia către Curtea de Apel Ploieşti – Secția de contencios administrativ și fiscal, pentru soluţionare.
Un an mai târziu, în februarie 2021, această instanță a pronunțat următoarea soluție:
- Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată prin întâmpinarea formulată de DGPI. Admite excepţia inadmisibilităţii cererii prin care se solicită anularea raportului întocmit de DGPI şi respinge cererea ca inadmisibilă. Respinge în rest cererea de chemare în judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la CA Ploieşti. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.02.2021
Reclamantul Moșneagu Cătălin Marius solicită judecătorilor anularea actelor administrative constând în retragerea autorizației de acces la informații clasificate dispusă de ORNISS, a raportului/actului administrativ întocmit de DGPI care conține concluzia verificărilor efectuate și fundamentează propunerea/solicitarea de retragere a autorizației sale de acces la informații clasificate (pe care s-a bazat retragerea de către ORNISS a autorizației sale de acces la informații clasificate) și obligarea pârâților, în solidar, la plata daunelor morale în cuantum de 5.000 Euro la cursul BNR din ziua plății.
În motivarea soluției instanței din Ploiești, consemnată de rolii.ro, se arată că reclamantul era deținător de autorizație de acces SSID la informații clasificate, cu valabilitate până în decembrie 2018. În perioada decembrie 2016-martie 2017, reclamantul a fost împuternicit timp de 3 luni director adjunct al Direcției Control Intern, respectiv timp de 1 an director al Direcției Control Intern (martie 2017 – martie 2018), iar la data de 1.03.2018, a promovat concursul pentru postul de director al Direcției Control Intern (DCI) din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Câteva luni mai târziu, la data de 24.08.2018, reclamantul a precizat că i s-a adus la cunoștință, printr-un proces verbal întocmit de Structura de Securitate a IGPR, că i-a fost retrasă autorizația SSID de acces la informații clasificate.
Reclamantul a mai menționat că nu i s-a adus la cunoștință motivul pentru care s-a procedat astfel, nu i s-a luat un interviu de securitate, nu i s-a indicat nici un temei legal pentru care s-a procedat la retragerea autorizației de acces la informații clasificate. În opinia reclamantului, măsura de retragere a autorizației de acces la informații clasificate a fost dispusă în mod nelegal, fără a i se aduce la cunoștință motivele de fapt și de drept avute în vedere la adoptarea unei asemenea decizii, lipsindu-l astfel de posibilitatea de a-și apăra dreptul fundamental la muncă. În opinia reclamantului, lipsit de autorizația de acces la informații clasificate, el a fost îndepărtat din funcția pe care a obținut-o prin concurs și a fost pus la dispoziția IGPR, cu venituri diminuate considerabil și cu reputația pătată.
Pe larg despre subiect, în investigația Recorder.