Înalta Curte de Casaţie și Justiţie – Completul de 5 judecători – a judecat luni, 5 aprilie, două cereri de revizuire promovate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secția Judiciară împotriva încheierii judecătoreşti prin care instanţa supremă a luat act de retragerea apelului de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în două importante dosare: unul în care era implicat fostul deputat Sebastian Ghiță și șefi din poliție și parchete de la Ploiești (Viorel Dosaru și Mihail Liviu Tudose) și un altul care viza retrocedările de păduri de la Bacău, în care au fost implicate nume grele precum fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva Adam Crăciunescu, etc. Mai multe informații despre cele două mari dosare de corupție, găsiți aici și aici.
Ambele dosare au un numitor comun: retragerea apelului de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), structura de parchet înființată de regimul Dragnea. În cazul dosarului retrocedărilor de pădure, admiterea revizuirii ar fi însemnat readucerea acestei suprafeţe de pădure în patrimoniul statului, preciza Hotnews.ro, în noiembrie 2020.
În ambele cauze de pe rolul instanței supreme a existat o Opinie separată:
- Constată imposibilitatea verificării admisibilităţii cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară împotriva deciziei penale nr. 175 din data de 28 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2525/1/2018, până la soluţionarea, de către Curtea Constituţională, a excepţiei de neconstituționalitate a dispoziţiilor art. 453 alin. (3) şi art. 457 alin. (1) din Codul de procedură penală, ambele cu privire la cazul de revizuire prevăzut de art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală.
- Constată imposibilitatea verificării admisibilităţii cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară împotriva încheierii din data de 12 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2862/1/2018, până la soluţionarea, de către Curtea Constituţională, a excepţiei de neconstituționalitate a dispoziţiilor art. 453 alin. (3) şi art. 457 alin. (1) din Codul de procedură penală, ambele cu privire la cazul de revizuire prevăzut de art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală.
Deciziile de astăzi ale Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt definitive.