În aprilie anul acesta, Curtea Militară de Apel a respins cererea de reabilitare depusă de Macici N. Nicolae pentru tatăl său decedat Macici E. Nicolae, fost general al Armatei Române în perioada Celui De-Al Doilea Război Mondial:
- Solutia pe scurt: În temeiul art. 533, alin. 1 C.pr.pen. raportat la art. 168 C.pen. cu referire la art. art. 166 alin. (1) lit. d) C.pen., respinge ca nefondată cererea de reabilitare judecătorească a condamnatului decedat Macici Nicolae formulată de fiul acestuia, petentul Macici Nicolae. În baza art. 275 alin.2 Cod proc.pen. obligă petentul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate de stat. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 23.04.2024.
Marți, 26 noiembrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat definitiv acest dosar:
- Detalii soluţie: Respinge, ca nefondată, contestația formulată de contestatorul Macici N. Nicolae împotriva sentinței penale nr. 2 din 23 aprilie 2024, pronunțate de Curtea Militară de Apel București, în dosarul nr. 26/81/2023. Obligă contestatorul la plata sumei de 50 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 26 noiembrie 2024.
Este cea de-a doua cerere de acest fel care nu a fost admisă de către judecători în ultimii doi ani, precedenta fiind respinsă definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în septembrie 2022, după cum Justnews a relatat aici. Potrivit Codului Penal, în caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate introduce o nouă cerere decât după un termen de un an, care se socoteşte de la data respingerii cererii prin hotărâre definitivă.
Cine a fost Nicolae Macici
Generalul Nicolae Macici s-a distins în luptele Celui De-al Doilea Război Mondial atât pe Frontul de Est (iunie-noiembrie 1941), cât și pe Frontul de Vest (august 1944-februarie 1945). El a comandat Corpul 2 armată, format din Diviziile 9 și 10 Infanterie, în bătălia pentru Odessa și apoi Armata 1-a română, după actul insurecțional de la 23 august 1944. După cucerirea Odessei în octombrie 1941, unitatea pe care o comanda a executat represaliile dispuse de Ion Antonescu ca urmare a exploziei produse în clădirea comandamentului român, soldată cu moartea a numeroși militari români și germani. Mai târziu, generalul Nicolae Macici a fost acuzat că i-ar fi raportat lui Ion Antonescu executarea a 13.000 de persoane, în mare parte evrei și comuniști.
Macici a fost judecat pentru crime de război în perioada 14-22 mai 1945, alături de alte 37 de persoane, în primul proces din România intentat criminalilor de război din cea de-a doua conflagrație mondială. A fost găsit vinovat, degradat militar și condamnat la moarte prin împușcare. Regele Mihai i-a comutat pedeapsa, în muncă silnică pe viață. A fost deținut în închisorile Jilava, Dumbrăveni și în Penitenciarul Aiud, unde a și murit, în iunie 1950.