După 13 ani, a ajuns la final procesul privind scenariul filmului românesc “Eva” (“Povestea unui secol”)

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat marți, 22 septembrie, hotărârea irevocabilă care pune capăt în sfârșit unei lungi dispute judiciare, începută în 2007 și legată de drepturile de autor privind filmul ”Eva”, ce a fost realizat pe un scenariu inspirat de romanul „Întoarcerea fiului risipitor” al scriitorului Radu Tudoran.

Detalii soluţie: Decizia nr. 1716: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de pârâţii Popovici Adrian Mihai şi S.C. Artis Film Romania S.R.L. împotriva deciziei nr.1080A din 26 iunie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Obligă, în solidar, pe pârâţii Popovici Adrian Mihai şi S.C. Artis Film Romania S.R.L. la plata sumei de 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată către reclamanta Bubenek-Turconi Diana. Irevocabilă.

Istoria unei dispute

Filmările la “Eva” (“Povestea unui secol”) au avut loc în septembrie – noiembrie 2007 și au durat 60 de zile, precizează Wikipedia.  În martie 2008, filmul se afla în postproducție, lipsind doar cele trei zile de filmare programate cu actrița britanică Vanessa Redgrave, iar regizorul Adrian Popovici spera ca premiera să aibă loc în primavara anului 2009.  Din cauza neînțelegerilor cu moștenitoarele scriitorului Radu Tudoran, producția filmului a fost blocată. Concomitent, în urma apariției unor probleme de finanțare, s-a renunțat la apariția în film a actriței Vanessa Redgrave.

Diana Turconi-Bubenek, Daniela Coroiu și Cristina Coroiu, cele 3 moștenitoare ale scriitorului Radu Tudoran și deținătoarele drepturilor de autor asupra cărții «Fiul risipitor» , (numele inițial al operei era Întoarcerea fiului risipitor), au declarat în fața instanței că mai întâi a fost scris scenariul filmului și abia apoi li s-a cerut acordul pentru realizarea de opere derivate. În septembrie 2007, ele au solicitat, în scris, companiei Artis Film Romania SRL, producătorilor Adrian Popovici și Cornelia Paloș, CNC, DACIN SARA și ORDA să oprească imediat filmările până la reglementarea raporturilor juridice între părți. Neprimind răspuns, ele au cerut în instanță suspendarea activităților privind realizarea filmului.

Regizorul Adrian Popovici s-a apărat, declarând că filmul nu era o ecranizare a cărții, iar scenariul conținea doar câteva elemente inspirate din roman. El a precizat că moștenitoarele lui Radu Tudoran au deschis acțiune în instanță pentru că nu s-au înțeles cu compania producătoare cu privire la banii pe care urmau să îi primească. Cele trei moștenitoare ar fi cerut un procent din bugetul producției mai mare decât procentul maxim permis de lege pentru capitolul drepturi de autor.

În aprilie 2008, Tribunalul București a decis „suspendarea activităților privind realizarea filmului «Povestea unui secol» până la reglementarea între părți a raporturilor juridice privind drepturile de autor corespunzătoare operei «Fiul risipitor» de Radu Tudoran”. Regizorul filmului a atacat cu recurs decizia la Curtea de Apel București.

Scenariul se modifică, filmul se realizează, dar procesul merge mai departe

Scenariul a fost modificat, renunțându-se la scenele în care apărea Eva la senectute. După modificarea scenariului, denumirea producției cinematografice a fost schimbată din “Povestea unui secol” în “Eva”.  Filmul descria iubirea dintre Eva şi Tudor, un tânăr ce fusese recrutat ca spion american, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Rolurile principale au fost interpretate de Vincent Regan, Amy Hayes, Tom Riley, Patrick Bergin,  Emily Hamilton, Maia Morgestern și Vlad Rădescu.  Premiera filmului în România a avut loc la 8 octombrie 2010, la cinematograful The Light Cinema din București, în cadrul Romania International Film Festival (Ro-IFF).  Pelicula Eva a fost prezentată apoi la diferite festivaluri de film:

  • Festivalul de film de la Cannes
  • Festivalul Internațional de Film de la Monaco
  • Festivalul Internațional de Film de la Cairo
  • Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste de la Mons – Belgia
Hotărârea Curții de Apel București

În paralel, disputa judiciară a fost continuată de una dintre cele 3 moștenitoare ale scriitorului Radu Tudoran, Diana Turconi-Bubenek, fost înalt diplomat la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și director a.i. la Accademia di Romania din capitala Italiei. Procesul se judeca la Curtea de Apel București, reclamanta solicitând instanței plata remunerației drepturilor de autor, pe care o estimat-o la 170.000 Euro și obligarea pârâților la plata sumei de 50.000 Euro, reprezentând daune morale, cauzate de utilizarea fără drept a operei literare care a stat la baza realizării producției. La data de la 26 iunie 2019, judecătorii Secției a IV-a Civilă au pronunțat Hotărârea 1080/2019 care a dat dreptate reclamantului Diana Turconi-Bubenek: Obligă pe pârâţi la plata daunelor materiale în sumă de 34.868 euro şi la plata daunelor morale în sumă de 4.000 euro, în echivalent în lei la data plăţii. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei.

Marți, 22 septembrie, instanța supremă a pus punct, în sfârșit, acestei lungi dispute judiciare.

foto: cinemagia.ro

spot_img

Articole recente

Surpriză pentru DNA: foști șefi ai Spitalului Obregia au scăpat de pedepse la apel, după ce la fond au fost condamnați pentru contracte cu...

La începutul anului 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de...

Mai multe articole din aceeași categorie