Doi cunoscuți interpreți de muzică populară maramureșeni obțin parțial satisfacție într-un proces cu Agenția Națională de Integritate

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat marți 29 iunie, sentința definitivă în procesul în care soții Giurgi, Florentina și Petru, cunoscuți soliști de muzică populară din Maramureș, se judecau de mai mulți ani cu Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru suma de 142.036 lei, ce reprezenta o diferență nejustificată între averea lui Petru Giurgi și veniturile acestuia.

  • Detalii soluţie: Respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ca inadmisibilă. Admite recursul declarat de recurenţii-pârâţi Giurgi Gheorghe Petru şi Giurgi Florentina împotriva Sentinţei civile nr. 193/2017 din 19 mai 2017 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează în parte sentinţa recurată şi, rejudecând: Înlătură de la confiscare suma de 19.871 lei, reprezentând depuneri bancare efectuate în perioada: 16.03.2011 – 14.10.2013, pentru prestaţii artistice. Păstrează în rest dispoziţiile sentinţei recurate. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 29 iunie 2021.

Agenția Națională de Integritate constatase în 2016 existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 159.216 lei, între averea dobândită și veniturile realizate în perioada 1 noiembrie 2007 – 31 decembrie 2013 de către Giurgi Gheorghe Petru, subinspector la Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Maramureș, Biroul CIT (Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere).

În consecință, ANI sesizase Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției, de către Giurgi Gheorghe Petru.

În mai 2017, Curtea de Apel Cluj a pronunțat următoarea soluție:

  • Admite sesizarea înaintată de Comisia de Cercetare a Averilorde pe lângă Curtea de Apel Cluj prin ordonanţa nr. 1/14.12.2016 împotriva persoanelor cercetate Giurgi Gheorghe Petru şi Giurgi Florentina în contradictoriu cu Agenția Națională de Integritate, Statul Român şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Constată că nu este justificată provenienţa sumei de 142.036 lei şi dispune confiscarea acestei sume de la persoanele cercetate sus indicate, pe care le obligă în solidar să plătească în favoarea Statului Român suma sus indicată de 142.036 lei în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune, sub sancţiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei în data de 19.05.2017.

foto: facebook.com

spot_img

Articole recente

L-a ajutat să fugă din țară pe fratele său, condamnat ulterior pentru terorism, și-a primit și executat pedeapsa, iar acum va fi reabilitat

Mahmoud Omar este fratele celui mai cunoscut terorist aflat în închisorile din România, Omar Hayssam. La sfârșitul anului 2007,...

Mai multe articole din aceeași categorie