De ce își ascunde Lucian Isar, reprezentantul României la BERD, banii la saltea

Exclusivitate

Lucian Isar, soțul senatorului liberal, Alina Gorghiu, fost președinte al PNL, este de profesie economist, specializat în sectorul financiar-bancar.   Expertul în macroeconomie si banking contemporan –  cum se descrie pe pagina proprie de internet lucianisar.com) – și-a început activitatea în 1998, ocupând la începutul carierei sale funcția de trainee dealer la Citibank, după care a ajuns vicepreşedinte şi Head of Trading Unit la aceeași instituție; Lucian Isar a trecut apoi la Bancpost prin funcția de director executiv al Departamentului de Pieţe Globale, apoi a urcat până la cea de vicepreședinte; a deținut funcția de șef al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Feroviare între iulie 2014 și ianuarie 2016; anterior, în mai 2012,  a fost propus de premierul Victor Ponta pentru funcţia de ministru delegat pentru mediul de afaceri, post în care a stat doar 4 luni (CV –ul său aici)

BNR nu, BERD da

În vara lui 2016, când în PNL se afla pe cai mari Alina Gorghiu, iar la Guvern, în funcția de prim-ministru, Dacian Cioloș, Lucian Isar se gândea să ajungă în conducerea BNR,  sau chiar să îi ia locul guvernatorului, venerabilul Mugur Isărescu, după cum dezvăluia la acea vreme cotidianul Evenimentul Zilei.

Trecând însă la zilele noastre, aflăm că, încă din luna februarie 2020, la propunerea ministrului Finanțelor, Florin Cîțu și cu acceptul Guvernului liberal condus de Ludovic Orban, Lucian Isar a fost desemnat în funcția de reprezentant al României la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). El figurează de altfel și pe site-ul instituției ca ocupând postul de alternate director.

În conturi, aproape zero lei, la saltea și prieteni, sute de mii de euro

Faptele și documentele arată însă că un economist, expert, demnitar, bancher de talia lui Lucian Isar, pare să nu aibă încredere în sistemul bancar și dă semne că ar fi un adversar al păstrării economiilor personale în bănci.  Astfel, în declarațiile de avere depuse în virtutea obligației pe care o are soția sa, Alina Gorghiu, în calitate de senator al României, apar menționate de-a lungul timpului sume uriașe de bani, păstrate cash. În cea mai recentă, datată 4 iunie 2020, în dreptul numelui lui Lucian Isar sunt declarate ca sume în numerar 315.000 RON, 345.000 de euro, 264.000 de dolari, 22.000 de lire sterline, iar în ce privește conturile bancare, acestea sunt goale sau conțin sume derizorii: Barclays – 0, Unicredit -0 , Cec Bank – 102 lei.

Două dispute costisitoare

Justnews a aflat motivul pentru care Lucian Isar prefer cashul, în detrimentul păstrării economiilor la bănci.  Astfel, reprezentantul României la BERD are probleme cu … recuperatorii.  Lucian Isar s-a judecat și a pierdut definitiv până în prezent cel puțin două procese de executare silită. Astfel, în urma disputei pe care o are, de mai mult timp, cu firma RD Portofoliu SRL, Lucian Isar a pierdut până acum un apartament de două camere din Suceava, în suprafață de 54 metri pătrați și un autoturism marca Seat. În plus, diferendul din instanțe continuă pe un alt plan la Judecătoria sectorului 1.

Mult mai costisitoare va fi pentru Lucian Isar disputa din instanță cu Banca Comercială Feroviară SA, care a obținut în 7 iulie 2020 încuviințarea executării sale silite.

Anterior, Judecătoria Sectorului 1 și Tribunalul București au decis că Lucian Isar trebuie să plătească 1,7 milioane de lei, plus penalități, începând cu mai 2019, după ce au întors o executare silită făcută anterior de soțul Alinei Gorghiu. El chemase în instanță Banca Comercială Feroviară SA în ianuarie 2016, după ce în 2015 a fost înlăturat din conducerea Consiliului de Supraveghere al băncii, printr-o reorganizare a sistemului de conducere. Lucian Isar încasa atunci 660.000 de lei pe an (55.000 de lei pe lună, echivalentul a peste 12.000 de euro la vremea respectivă) de la banca deținută în acea perioadă de omul de afaceri Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Călători Arad.

O bătălie pierdută în Penal

Disputa din Civil dintre Lucian Isar și Banca Feroviară / Valer Blidar a continuat însă și în Penal. Lucian Isar îi făcuse lui Valer Blidar o plângere penală în 2015, care însă a fost clasată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în 2019. In ianuarie 2020, Lucian Isar s-a adresat Judecătoriei sectorului 1, iar în martie anul acesta, instanța a decis definitiv să respingă ca nefondată plângerea formulată de petentul Isar Lucian împotriva ordonanţei de clasare din data de 10.09.2019 dată în dosarul nr. 13722/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

În concluzie, frica pierderii unor sume mari de bani în urma unor procese de executare silită îl determină pe reprezentantul României la BERD Lucian Isar să prefere în continuare cashul și să țină la saltea echivalentul a sute de mii de euro.

foto: agerpres.ro

spot_img

Articole recente

Au început înscrierile la examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august 2025

Direcția Națională de Probațiune organizează examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august...

Mai multe articole din aceeași categorie