De ce au refuzat judecătorii înființarea Partidului Dreptăţii și Democraţiei Sociale

Exclusivitate

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă, în noiembrie anul trecut, 5 petenţi (membri fondatori) au solicitat înscrierea, în vederea dobândirii personalităţii juridice, a Partidului Dreptăţii și Democraţiei Sociale. În motivarea cererii, consemnată de rejust.ro, s-a arătat că Partidul Dreptăţii si Democraţiei Sociale este „un partid de stânga modern, european, obiectivul esenţial al apariţiei si înființării sale reprezentandu-l interesul unor largi categorii sociale de a participa, într-o forma organizată, la reconstrucţia si dezvoltarea durabilă a țării, la crearea premiselor pentru făurirea unei Romanii de mâine, democratice si prospere”.

Analizând dosarul, instanța a remarcat că s-a depus cererea de înregistrare, semnată de membrii fondatori partidului politic, statutul partidului în formă scrisă, care cuprinde denumirea integrală şi denumirea prescurtată, descrierea semnului permanent, semnul permanent sub formă grafică alb-negru şi color, în anexă, contractul de comodat referitor la sediu, programul partidului în formă scrisă, actul de constituire, împreună cu lista semnăturilor de susținere a membrilor fondatori, o declarație privitoare la sediu şi la patrimoniul partidului, dovada deschiderii contului bancar, declarațiile membrilor referitor le neapartenența la o altă formațiune politică, cazierele judiciare, etc.

Instanța a menționat că, potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 14/2003, partidul ce se va înființa și va dobândi personalitate juridică și va fi înscris in Registrul Partidelor Politice trebuie să aibă o denumire ce trebuie să fie originală, să poată fi deosebită, pentru ca electoratul să nu aibă confuziuni cu privire la formațiunile politice.

Din verificările efectuate de Biroul Partide Politice din cadrul Tribunalului București rezultă că, în prezent, mai sunt înscrise partide politice cu următoarele denumiri apropiate: PARTIDUL DREPTĂȚII SOCIALE-PDS, PARTIDUL DEMOCRAȚIEI ȘI SOLIDARITĂȚII SOCIALE, PARTIDUL DREPTĂȚII SOCIALE EUROPEAN-PDSE. Având în vedere că în prezent există 3 formațiuni politice ce prezintă denumiri asemănătoare cu a noii formațiuni ce se cere a fi înregistrată, că mai multe cuvinte din denumirea noii formațiuni se regăsesc în denumirile altor trei formațiuni, instanța apreciază ca se poate crea confuziune în rândul electoratului, întrucât denumirea sa nu se deosebește în mod evident de denumirea altor partide. În consecință, în 29 mai 2023,  Tribunalul București a constatat că nu sunt îndeplinite dispozițiile art. 5 din Legea 14/2003, așa că cererea nu este întemeiată, motiv pentru care, în temeiul dispoziţiilor legale precizate, o va respinge.

Soluția Tribunalului București i-a nemulțumit pe inițiatorii înființării Partidului Dreptăţii și Democraţiei Sociale, care au atacat-o cu apel. Zilele trecute, Curtea de Apel București a respins apelul ca nefondat, soluția fiind definitivă.

spot_img

Articole recente

Concurs pentru ocuparea a două posturi vacante de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Prin Ordinul Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 213 din 03.07.2025 s-a aprobat organizarea de către Înalta...

Mai multe articole din aceeași categorie