De ce a fost înlocuit expertul României în reţeaua judiciară europeană

Exclusivitate

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) a adoptat în urmă cu o lună Hotărârea nr. 191/ 08.10.2020, prin care acorda avizul conform pentru numirea doamnei Ștefania Stan, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Serviciul de cooperare judiciară internaţională, relaţii internaţionale şi programe, ca punct de contact al României în Reţeaua de experţi privind echipele comune de anchetă.

Ștefania Stan îl înlocuia astfel pe procurorul Mircea Adrian, ce fusese numit în respectivul post prin Hotărârea nr. 63/10.04.2019 luată de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Numai că, în ianuarie 2020, Secția pentru procurori a CSM, sub semnătura vicepreședintelui Tatiana Toader, a decis să respingă propunerea de prelungire a delegării în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Serviciul de cooperare judiciară internaţională, relaţii internaţionale şi programe, formulată de către procurorul Mircea Adrian. El ocupa o funcție de procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – nivel central. Prin urmare, procurorul Mircea Adrian a fost nevoit să se reîntoarcă la DNA și să-și retragă solicitarea de delegare pentru Serviciul de cooperare judiciară internaţională, relaţii internaţionale şi programe din Parchetul General.

Ce rol joacă expertul României în echipele comune de anchetă

Cooperarea judiciară în materie penală în cadrul Uniunii Europene se întemeiază pe recunoaşterea reciprocă a hotărârilor judecătoreşti şi a deciziilor judiciare, principiu consacrat de art. 82 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. în aplicarea acestui principiu au fost adoptate mai multe măsuri de către Parlament şi Consiliu, pentru facilitarea cooperării dintre autorităţile judiciare sau echivalente ale statelor membre în materie de urmărire penală şi executare a deciziilor, una dintre aceste măsuri fiind şi cea referitoare la crearea unor reţele de profesionişti la nivelul Uniunii care să promoveze şi să înlesnească asistenţa şi cooperarea judiciară între autorităţile judiciare din statele membre.

Reţeaua de experţi privind echipele comune de anchetă a fost înfiinţată în anul 2005, prin documentul 11037/05 al Consiliului Uniunii Europene, în contextul implementării Programului de la Haga, în vederea încurajării folosirii echipelor comune de anchetă, precum şi al schimbului de experienţă şi bune practici referitoare la aceste instrumente de cooperare judiciară. Procedura de desemnare la nivel naţional a punctelor de contact pentru Reţelele judiciare europene este reglementată de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 123/2007 privind unele măsuri pentru consolidarea cooperării judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene. Conform art. 24 alin. (1) din acest act normativ „ministrul justiţiei numeşte, prin ordin, punctele naţionale de contact ale reţelelor judiciare europene existente sau care s-ar putea crea în Uniunea Europeană în domeniul cooperării judiciare în materie penală şi civilă”. Potrivit dispoziţiilor art. 24 alin. (2), „la desemnarea punctelor naţionale de contact se va ţine seama de necesitatea reprezentării atât a autorităţii judecătoreşti, cât şi a Ministerului Justiţiei. Judecătorii sau procurorii sunt numiţi în calitatea de punct naţional de contact, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii”.

 

 

spot_img

Articole recente

Concurs pentru ocuparea a două posturi vacante de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Prin Ordinul Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 213 din 03.07.2025 s-a aprobat organizarea de către Înalta...

Mai multe articole din aceeași categorie