Dați în urmărire prin Interpol, doi soți evazioniști din Banat au eșuat în încercarea de a scăpa de condamnare, printr-un recurs în casație

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recent recursul în casație – o cale extraordinară de desființare a unei sentințe definitive – formulat de soții Paul Valentin Armașu și Adina Armașu, aflați pe lista Persoanelor Urmărite, întocmită de Poliția Română:

  • Detalii soluţie: Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie declarate de inculpaţii Ghiţă Ion, Armaşu Adina şi Armaşu Paul Valentin împotriva deciziei penale nr. 252/A din data de 21 august 2023 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 7908/2/2017. Obligă recurenţii-inculpaţi plata sumei de câte 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 26 martie 2024.

Poliția Română i-a dat în urmărire, în august anul trecut, pe cei doi soți, după ce pe numele lor au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea (M.E.P.I.). Paul Valentin Armașu, fost președinte al filialei Caraș Severin a Partidului Ecologist Român și candidat al PER pentru funcția de președinte al Consiliului Județean la alegerile din 2020, a fost condamnat definitiv luni, 21 august 2023, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Paul Valentin Armașu fusese trimis în judecată pentru comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, influențarea declarațiilor si spălare a banilor. El ar fi condus o grupare infracțională din Caraș-Severin care ar fi prejudiciat statul, prin contracte publice de servicii și lucrări executate parțial/fictiv, cu peste 4,5 milioane de euro. Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infracțională, desfășurată după un plan bine pus la punct, a avut drept scop obținerea unor sume importante de bani din derularea contractelor de lucrări publice încheiate în perioada 2009 – 2014 cu administrațiile publice locale, și a presupus evidențierea în actele contabile a unor cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, precum și evidențierea în contabilitate a unor operațiuni fictive, astfel încât să se asigure pe de o parte decontarea sumelor de bani de către beneficiarii contractelor vizând lucrări publice (ale căror costuri erau supraevaluate, iar diferența între costul real și cel trecut în contract trebuia acoperită cu documente pentru a se obține plata lucrărilor de la beneficiar, în condițiile în care lucrările evidențiate în facturile emise și/sau în situațiile de lucrări anexate nu au fost executate), iar pe de altă parte sumele de bani rezultate din activitatea infracțională să fie remise soților Armașu, care apoi le reintroduceau în circuite financiar-comerciale pentru a crea o aparență de legalitate a provenienței lor, Pentru toate acuzațiile, cu excepția celei de evaziune fiscală în formă continuată, instanța supremă a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Paul Valentin Armașu, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale. Instanța de fond, Curtea de Apel București, îl condamnase pe afaceristul bănățean, în iulie 2021, la o pedeapsă de 9 ani de închisoare.

Soția afaceristului, Adina Armașu, a primit o pedeapsă definitivă de 3 (trei) ani închisoare, după ce la fond fusese condamnată la o pedeapsă de 5 ani și jumătate de închisoare. În același dosar au mai fost condamnate și alte persoane la diferite pedepse cu închisoarea, dar cu suspendare, iar în cazul altor inculpați s-a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale. Pe de altă parte, în urma dosarului instrumentat de procurorii DIICOT, au rămas sancționate cu amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată  5 societăţi comerciale folosite de inculpați în procesul infracțional: CAMAND IMPEX SRL (amendă penală 900.000 lei), POLMAR CONSTRUCT SERV SRL (amendă penală 500.000 lei), DNAMAC CONSTRUCT SRL (amendă penală 500.000 lei), ADRM TRANS LOG SRL (amendă penală 500.000 lei)  şi NARWILDE SRL (amendă penală 200.000 lei).

 

spot_img

Articole recente

Fiscul nu i-a convins pe judecători să angajeze răspunderea unei persoane în solidar cu mama sa, urmărită penal și devenită insolvabilă

Prin Decizia de angajare a răspunderii solidare, emisă în decembrie 2021 de Administrația Națională a Finanțelor Publice - Direcția...

Mai multe articole din aceeași categorie