Cum a prins DNA doi italieni ce tranzacționau un permis auto, care trebuia „fabricat” acasă la un polițist

Exclusivitate

1 an și 6 luni, cu suspendare

În data de 9 septembrie anul trecut, cetățeanul italian Di Mario Giuseppe, rezident de mai mulți ani în capitala României, a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul București la pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, într-un dosar instrumentat de DNA – Structura Centrală. Judecătorii au dispus însă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 2 ani. Pe durata termenului de supraveghere, Di Mario Giuseppe va fi obligat să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  • a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucuresti, la datele fixate de acesta;
  • b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  • c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • d) să comunice schimbarea locului de muncă;
  • e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Instanța a mai impus condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probatiune sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate. De asemenea, judecătorii au dispus ca, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public – Sector 3 sau în cadrul Agentiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, conform deciziei consilierului de probaţiune.

Nemulțumit de soluție, procurorul DNA care a instrumentat dosarul, a atacat-o la Curtea de Apel București. În data de 20 decembrie 2022, un complet de judecată de la Secția a II-a Penală a CAB a hotărât să respingă apelul formulat de DNA , așa că soluția instanței de fond a rămas definitivă.

Acord de recunoaștere a vinovăției, respins de instanță

În data de 4 iulie 2022, cetățeanul italian Romano Goliardo a fost condamnat de Tribunalul București la pedeapsa de 2 (doi) ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Judecătorii au dispus tot atunci suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, termen care curge de la data rămânerii definitive a sentinţei.

Înainte ca dosarul să ajungă în instanță, italianul a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul de la Direcția Naţională Anticorupţie. Soluția Tribunalului București a fost atacat cu apel, dosarul ajungând la un complet de judecată de la Secția a II-a Penală a Curții de Apel București. În 17 noiembrie, instanța a decis să respingă acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Naţională Anticorupţie cu inculpatul Romano Goliardo și să trimită dosarul înapoi procurorului în vederea continuării urmăririi penale.

Pretenții crescute de 12 ori

Cei doi italieni au ajuns să se confrunte cu probleme penale la începutul lunii mai a anului trecut. Atunci, Di Mario Giuseppe a pretins unei persoane suma de 1.000 de euro, majorată ulterior la 12.000 de euro, pentru a aranja o „intervenție” pe lângă un comisar al Direcției Regim Permise și Certificate de Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) București, în vederea procurării de urgență a unui permis de conducere auto, fără îndeplinirea condițiilor legale.  În data de 07.05.2022, în apropierea unui restaurant McDonalds din Centrul Capitalei, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante, atunci când Di Mario Giuseppe a primit, împreună cu conaționalul său Romano Goliardo, suma de 12.000 euro.

Anchetatorii au aflat ulterior că povestea a început după ce un vecin al italianului Di Mario Giuseppe s-a plâns acestuia că nu poate obține, în mod legal, un permis de conducere auto din cauza faptului că a fost condamnat pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere. Italianul s-a lăudat apoi vecinului că, prin intermediul unui concetățean (Romano Goliardo), poate face rost de un permis auto de la un comisar al Direcției Regim Permise și Certificate de Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Di Mario Giuseppe spunea că permisul auto ar putea fi obținut în 4-5 zile, fără ca “beneficiarul” să fie nevoit să parcurgă procedurile și examenele impuse de legislație, comisarul DRPCIV urmând să înregistreze permisul auto în bazele de date oficiale ale MAI, astfel încât, la o viitoare verificare în trafic, organele de poliție să nu sesizeze că permisul era obținut ilegal. Inițial, Di Mario Giuseppe a cerut pentru acest “serviciu” suma de 1.000 de euro, pe care a majorat-o mai târziu la 12.000 de euro.

Vorbeau la telefon

Pe lângă alte mijloace de probă, anchetatorii au obținut și interceptări ale discuțiilor telefonice dintre “beneficiar” si italianul Di Mario Giuseppe:

-în data de 02.05.2022:

GIUSEPPE: Omul respectiv lucrează la DRPCIV.

“Beneficiar”: Ce e? Comisar?

GIUSEPPE: La carnete. Nu știu ce este. Are toate instrumentele acasă și le face acasă, carnetele și le înregistrează la poliție. Singurul lucru care se poate depista că nu este un carnet 100% decât dacă ai un accident cu omor. Dacă omori pe cineva atunci stau și se investighează și așa, da…astfel, dacă te oprește poliția, ești înregistrat și ai totul în regulă.

 “Beneficiar”: Și el a mai făcut la…?

GIUSEPPE: Da, a făcut.

“Beneficiar”: La câte persoane?

GIUSEPPE: La multe, îți dai seama…dacă nu știu câte, 10.000 de euro să-și cumpere instrumentele. A dat banii mulți. Păi asta… Stau ei pe salariu de 40 de milioane acolo? Trebuie să facă ceva. Și ăsta asta face. Dimineața mai (neinteligibil).

– în data de 03.05.2022:

” (…) Beneficiar”: Ăsta cum le face? În 5 zile? La mine durează aicea 3 luni, 4 luni.

GIUSEPPE: Da, face el, mă.

“Beneficiar”: Permisele de conducere?

 GIUSEPPE: Păi el le face acasă. Face acasă, are calculator, are sistem.

“Beneficiar”: Păi ce? E polițist acolo?

GIUSEPPE: El lucrează acolo, da, acolo lucrează.

“Beneficiar”: La DRPCIV?

 GIUSEPPE: Da.

“Beneficiar”: București sau Ilfov?

GIUSEPPE: București. Păi a dat o grămadă de bani să își cumpere aparatura aia. Îți dai seama că îți face carnetele, trebuie să aibă imprimante, tot ce trebuie și carnetele sunt înregistrate, înțelegi…tot? Singurul lucru care se poate întâmpla în cazul în care ai un accident, omori lumea, se investighează cineva, se duce până la fund, se vede cum a fost dat carnetul ăsta, dar până nu ți se întâmplă nimic, te verifică poliția, carnetul este. (…)

“Beneficiar”:  Păi cum le face?

GIUSEPPE: Ei, cum le face? Pentru că dacă are aia acasă, le face el, îți dai seama? Dacă el le face. Nu trebuie să stai să aștepți ce și cum. Alea le face, le înregistrează, știe unde se intră, are parolele alea, are tot, le înregistrează… e combinație, îți dai seama.

“Beneficiar”: Aaa și pe urmă le trimite el la…

GIUSEPPE: Da.

“Beneficiar”: Da și eu trebuie să îți las ție bani.

GIUSEPPE: Îhm.

“Beneficiar”: Îi trimite la DPRCIV, la polițist, nu?

 GIUSEPPE: Ok, mâine mă sună.

spot_img

Articole recente

A început concursul de recrutare pentru ocuparea a 15 posturi de specialist IT în cadrul parchetelor

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, la data de 17...

Mai multe articole din aceeași categorie