În ianuarie 1991, Guvernul României, condus de Petre Roman, aproba Hotărârea nr. 39/1991 privind autorizarea funcţionării unei filiale în România a Societăţii Internaţionale de Telecomunicaţii Aeronautice – S.I.T.A. . Organizaţie internaţională neguvernamentală şi societate cooperativă a companiilor aeriene, cu sediul înregistrat la Bruxelles – Belgia, în cadrul căreia Compania de transporturi aeriene române TAROM – S.A. avusese statutul unui membru cooperator activ cu începere din luna iulie 1962, S.I.T.A. avea în frunte, din februarie 2022, ca Chief Executive Officer (CEO) pe David Lavorel. Tot prin HG 39/1991, conducerea filialei Societăţii Internaţionale de Telecomunicaţii Aeronautice – S.I.T.A. din România trecea de la Compania de Transporturi Aeriene Române TAROM la S.I.T.A., în conformitate cu convenţia semnată între aceasta şi S.I.T.A. la data de 22 martie 1990. Filiala S.I.T.A., care avea sediul principal în București (B-dul Dinicu Golescu nr. 38, sector 1) și funcţiona cu respectarea legislaţiei române, avea ca obiect de activitate organizarea, dezvoltarea, dotarea, folosirea şi exploatarea unor sisteme moderne şi automatizate de telecomunicaţii, precum şi asigurarea mijloacelor tehnice pentru prelucrarea oricăror categorii de informaţii şi servicii de transmisiuni pentru industria transportului aerian şi activităţile conexe ale acesteia, care include companiile aeriene române şi străine, membre ale S.I.T.A.
La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, prin cererea depusă pe rolul Tribunalului Bucureşti Secţia a III-a civilă, petenta Filiala din Româania a „Societăţii Internaţionale de Telecomunicaţii Aeronautice S.I.T.A.” a solicitat dizolvarea filialei din România a S.I.T.A., astfel cum s-a dispus prin decizia Directorului General Executiv nr. 1 din data de 13.01.2025, în temeiul OG nr. 26/2000.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanța a notat că, potrivit art. 54 alin. 1 lit.c din OG nr. 26/2000, cu privire la asociaţii şi fundaţii – „ (1) Asociaţiile şi federaţiile se dizolvă: …. c) prin hotărârea adunării generale.” De asemenea, art. 8 din statutul Filialei din România a Societăţii Internaţionale de Telecomunicaţii Aeronautice – S.I.T.A., prevede faptul că filiala poate fi închisă printr-o hotărâre a biroului principal al S.I.T.A., în conformitate cu prevederile legislaţiei române.
Tribunalul a remarcat însă faptul că, deşi în decizia nr. 1/13.01.2025 se face referire la faptul că dizolvarea filialei se poate dispune doar printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie al S.I.T.A., nu a fost ataşată în dosar o asemenea hotărâre, fiind depusă doar decizia directorului general. Analizând Hotărârea Consiliului de Administraţie al S.I.T.A. din 07.12.2021, tribunalul a constatat că acesta este un mandat general acordat Directorului General Executiv (CEO), domnului David Lavorel, nu este un mandat special acordat în vederea dizolvării Filialei din România a S.I.T.A., pentru a se pute aprecia că nu mai este necesară hotărârea Consiliului de Administraţie, potrivit art. 8 din Statut. Pentru aceste motive, având în vedere faptul că dizolvarea Filialei din România a Societăţii Internaţionale de Telecomunicaţii Aeronautice nu s-a dispus prin hotărâre a Consiliului de Administraţie al S.I.T.A., potrivit prevederilor art. 54 OG nr. 26/2000 şi art. 8 din Statut, Tribunalul București a hotărât să respingă cererea ca neîntemeiată.
Conducerea S.I.T.A. nu a renunțat și a decis să atace sentința cu apel la instanța superioară. Chiar la primul termen de judecată, magistrații Curții de Apel București au hotărât să admită cererea:
- Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentința apelată, în sensul că: Admite cererea. Dispune dizolvarea petentei Filiala din România a Societății Internaționale de Telecomunicații Aeronautice – SITA. Dispune înscrierea prezentei hotărâri în registrul special. Definitivă. Pronuntată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instantei astăzi, 26.06.2025.