Concurs pentru ocuparea a două posturi vacante de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Exclusivitate

Prin Ordinul Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 213 din 03.07.2025 s-a aprobat organizarea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în perioada 4 iulie – 31 octombrie 2025, a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile art. 237 – art. 251 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi ale Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat- asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aprobat prin Ordinul preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 81 din 2 martie 2023.

Concursul se organizează pentru ocuparea a 2 (două) posturi vacante de magistrat- asistent existente la Secţia I civilă din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La concurs se pot înscrie persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (3) din Legea nr. 303/2022 şi care au o vechime de cel puţin 5 ani în funcţiile de specialitate juridică prevăzute la art. 63 alin. (1) din aceeaşi lege. Condiţia de vechime trebuie să fie îndeplinită la data expirării perioadei de depunere a cererilor de înscriere. Taxa de înscriere la concurs este de 2000 lei şi se achită în contul IBAN RO86TREZ70020E330500XXXX – ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE (CUI 4340587), cu menţiunea: “Taxă concurs”.

Înscrierea candidaţilor la concurs se face la Registratura generală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Bd. Octavian Goga nr. 2, Tronsonul 3, Mezanin I, camera 7, până la data de 25 iulie 2025. Concursul constă în următoarele etape succesive:

  • verificarea dosarelor de concurs;
  • probele scrise pentru verificarea cunoştinţelor juridice;
  • testarea psihologică;
  • verificarea condiţiei privind buna reputaţie;
  • vizita medicală.

Probele scrise ale concursului vor avea loc în data de 24 septembrie 2025. Locul şi ora desfăşurării probelor scrise urmează a fi stabilite în funcţie de numărul candidaţilor înscrişi şi va fi comunicat, în timp util, prin afişare la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din Bd. Octavian Goga nr. 2, sector 3 şi pe pagina de internet a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, www.icci.ro.

Prima probă scrisă a concursului (testul grilă de verificare a cunoştinţelor teoretice) va fi susţinută de candidaţi, la următoarele materii:

– pentru posturile aferente Secţiei I Civile:

  • Drept civil (20 de întrebări – materie specifică secţiei)
  • Drept procesual civil (20 întrebări)
  • Jurisprudenţă CEDO (5 întrebări)
  • Jurisprudenţă CJUE (5 întrebări)

Cea de-a doua probă a concursului (proba scrisă practică) constă în motivarea unei hotărâri judecătoreşti, astfel cum prevede Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Nota finală la concurs o reprezintă media aritmetică a notelor obţinute la cele două probe scrise. Pentru ocuparea unui post de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 7 (şapte) la fiecare dintre cele două probe scrise.

spot_img

Articole recente

Cum a fost dizolvată filiala din România a Societăţii Internaţionale de Telecomunicaţii Aeronautice – S.I.T.A.

În ianuarie 1991, Guvernul României, condus de Petre Roman, aproba Hotărârea nr. 39/1991 privind autorizarea funcţionării unei filiale în...

Mai multe articole din aceeași categorie