Senatul a adoptat luni, 15 februarie, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de Guvern privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) pentru instituirea Parchetului European (EPPO). Anterior, membrii Comisiei juridice a Senatului au aprobat proiectul de lege, amendamentele depuse, observațiile și propunerile primite din partea grupului parlamentar al PSD, Ministerului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), adoptând totodată 3 amendamente noi în completarea amendamentelor adoptate în Raportul inițial, care se mențin. Ședința a fost condusă de senatorul PNL, Laura Iuliana Scântei, iar la dezbaterea proiectului au participat Stelian Cristian Ion, ministrul Justitiei, Alexandru Dimitriu, secretar de stat din cadrul Ministerului Justitiei și Alexandru Porof, procuror reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, Direcția legislație, documentare contencios. Detalii despre amendamentele acceptate și respinse pot fi găsite aici
Raportul de luni, 15 februarie, a înlocuit raportul inițial, depus în data de 9 februarie. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată, în data de 2 februarie 2021. Inițiativa are ca obiect reglementarea unor măsuri legislative, care, alături de cele instituite deja prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2019, sunt destinate să asigure punerea completă în aplicare a Regulamentului EPPO, respectiv pentru asigurarea functionalității și a operaționalizării efective în Romania a Parchetului European. Consiliul Legislativ a avizat favorabil, cu observații și propuneri, proiectul de lege. La fel și Consiliul Superior al Magistraturii.
România are desemnați deja primii 6 procurori delegaţi, după ce Colegiul EPPO a fost de acord cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiţiei, în urma procedurii de selecţie organizată pe 29 ianuarie.