Cererea de pensionare a primului procuror sancționat cu retrogradarea în grad în baza Legii 303/2004, amânată

Exclusivitate

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) a hotărât în ședința de marți 8 decembrie, amânarea analizării cererii de eliberare din funcţie, prin pensionare, formulată de doamna RESMELIŢĂ ANCA BEATRICE, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina. Resmeliță Anca Beatrice este primul procuror din România sancționat cu retrogradarea în grad, pedeapsă introdusă în 2018 în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Potrivit publicației bihorjust.ro, în doar doi ani, Anca Beatrice Resmeliță a ajuns de la gradul corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la cel corespunzător Parchetului de pe lângă Tribunal. Dacă prima pedeapsă i-a fost aplicată pentru absente nemotivate și repetate de la serviciu, cea din octombrie 2020 a fost cauzată de ”manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Pe 20 noiembrie 2019,  magistratul a fost pedepsit pentru abaterea prevăzută la art. 99 lit. k din Legea 303/2004: „absente nemotivate de la serviciu, în mod repetat sau care afectează în mod direct activitatea instanței ori a parchetului”.  Prin sancțiunea aplicată atunci de Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, Beatrice Resmeliță ajungea de la gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cel corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de apel.

La mai puțin de un an de la acea sancțiune, Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM i-a aplicat procurorului Resmeliță, între timp delegat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, o sancțiune similară. De această dată, abaterea disciplinară a fost cea prevăzută de art. 99 lit. a) din Legea 3030/2004 – manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu. În acest fel, Beatrice Resmeliță a ajuns la gradul corespunzător Parchetului de pe lângă Tribunal.

Anca Beatrice Resmeliță a mai fost sancționată în trecut pentru abateri disciplinare, prima dată în 2016,  când i-a fost tăiat salariul cu 10% timp de 3 luni, după ce a fost găsită vinovată pentru 3 abateri disciplinare.

spot_img

Articole recente

Cum s-a redus, la apel, de 4 ori cuantumul daunelor morale acordate unui funcționar al CJ Ialomița, achitat într-un dosar DNA

În februarie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunțau că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale...

Mai multe articole din aceeași categorie