Ce a pățit un jandarm care a bătut o persoană, pe care a confundat-o cu un hoț, după care a amendat-o abuziv, pentru că nu s-ar fi legitimat

Exclusivitate

În urmă cu 4 ani, un paznic aflat în timpul serviciului în incinta fostei fabrici de bere şi spirt din Drobeta Turnu Severin a sesizat telefonic poliția din localitate despre faptul că, în perimetrul în care își desfășura activitatea de pază, au pătruns mai multe persoane de etnie romă care aveau intenția să sustragă materiale feroase. Poliția a trimis la fața locului  o autospecială cu un echipaj de 4 subofițeri jandarmi. Aceștia au surprins un grup de circa 15 persoane, în mare parte de etnie romă, care imediat s-au împrăștiat, unii sărind gardul proprietăților învecinate cu fosta fabrică de bere.

Purtare abuzivă

La un moment dat, unul dintre jandarmi s-a îndreptat către o persoană ce se afla lângă gardul unui imobil, intervenind în forță asupra lui întrucât credea că este unul dintre indivizii ce desfăşurau activităţi ilicite. Omul însă i-a spus jandarmului că se află la domiciliul său, în curtea sa, că nu are nicio legătură cu persoanele urmărite, însă jandarmul nu l-a eliberat, ba, mai mult, l-a lovit cu bocancii în membrele inferioare în momentul în care îl conducea pe suspect la autospecială. În incident s-a implicat și soţia omului ajuns victimă, care, mai mult, s-a dus în interiorul locuinţei pentru a lua actul de identitate al soţului său și a-l prezenta subofiţerului jandarm. La locul incidentului au apărut și ceilalți 3 subofițeri jandarmi, precum și un vecin al persoanei reținute, care le-a spus jandarmilor că ştie sigur că omul nu are nicio legătură cu persoanele suspectate de sustragerea materialului feros, întrucât acesta a desfăşurat activităţi împreună cu soţia sa la gardul care delimitează proprietatea şi l-a văzut permanent în acea zi până în momentul în care s-a lăsat întunericul şi nu a mai putut continua munca. Vecinul sunase și la Salvare, care a decis să transporte persoana bătută de jandarm la Spitalul Județean de Urgenţă. La unitatea medicală au fost efectuate investigaţiile necesare, însă nu s-a impus internarea pacientului. Trei zile mai târziu, omul s-a deplasat la Serviciul de Medicină Legală, unde a fost examinat de medicul legist şi i-au fost acordate 25-30 zile de îngrijiri medicale pentru vindecarea leziunilor suferite. Ulterior, persoana în cauză a beneficiat şi de concediu medical prelungit  timp de o lună, perioadă după care a reuşit să-și reia activităţile profesionale, cu toate că nu-și recăpătase integral starea de sănătate.

Fals și uz de fals

După intervenție, cei 4 subofițeri s-au întors apoi la sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ). Acolo, doi dintre subofițeri au întocmit două procese verbale. În primul, jandarmul agresor a stabilit o sancţiune contravenţională cu amendă în sumă de 500 lei împotriva omului pe care îl bătuse, afirmând că „a refuzat să dea relaţii pentru stabilirea identităţii sale, fiind surprins ieşind din câmpul infracţional, totodată având o atitudine sfidătoare faţă de organele de jandarmerie, ameninţând cu relaţiile sale că ne va dezbrăca de hainele militare”. În cuprinsul aceluiaşi act sancţionator, jandarmul a inserat sintagma: „contravenientul refuză să semneze”. În realitate, omul bătut nici măcar nu a știut că a fost amendat, nefiindu-i înmânat un exemplar al acelui act, ci acesta i-a fost expediat prin poştă.

Apoi, cel de-al doilea jandarm a întocmit un alt proces verbal, pe numele vecinului celui agresat, prin care a fost stabilită amenda contravenţională în cuantum de 4.000 lei împotriva acestuia, reţinându-se că ar fi împiedicat legitimarea, imobilizarea şi luarea măsurilor legale împotriva celui care apoi a fost agresat. În cuprinsul aceluiaşi act sancţionator, jandarmul a inserat sintagma: „contravenientul refuză să semneze”. Nici în acest caz, în realitate nu a fost înmânat vreun exemplar al actului sancţionator, procesul verbal fiind transmis prin poştă. Ulterior, cu toate că știa că nu se face vinovat de săvârşirea vreunei contravenţii, având în vedere cuantumul ridicat al amenzii aplicate (4000 lei), omul a fost de acord să plătească jumătate din minimul amenzii, respectiv 1500 lei. De asemenea, și victima agresiunii jandarmului a plătit jumătate din cuantumul amenzii, respectiv 250 de lei.

Ce nu știau jandarmii era că vecinul, amendat cu 4.000 de lei, avea montată pe casă o cameră video, care a înregistrat cele petrecute în momentul intervenției acestora. Vecinul și omul agresat au depus plângere, care a ajuns la procurorii de la Parchetul Militar din Timișoara. Astfel s-a dovedit, fără tăgadă, că jandarmul agresor, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a pătruns fără drept în curtea imobilului victimei și a exercitat acte de violenţă fizică asupra acesteia, în încercarea de a o imobiliza. Ulterior, Parchetul militar a stabilit, din analiza mijloacelor de probă administrate, că la un moment dat subofiţerii participanţi şi-au dat seama că au intervenit nepotrivit, respectiv prin forţă împotriva victimei, însă cu toate acestea au încercat să contureze o situaţie favorabilă şi chiar există indicii cu privire la o înţelegere avută între ei, în sensul sancţionării contravenționale a celor două persoane, chiar dacă situația descrisă în cele două procese verbale nu era conformă realităţii.

Pedeapsa

Jandarmul agresor, care a fost trecut în rezervă, a fost condamnat la pedeapsa de 1 (un) an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, 1 (un) an și 2 (două) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual și 3 (trei) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. Pedepsele au fost contopite, iar pedeapsa rezultantă a fost de 1 (un) an și 7 (șapte) luni închisoare. Judecătorul militar a decis să amâne aplicarea pedepsei rezultante pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii. Inculpatul va trebui să mai  presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile.

Celălalt jandarm a fost condamnat la pedeapsa de 1 (un) an și (două) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual și la 3 (trei) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând pedeapsa de 1 (un) an și 3 (trei) luni închisoare. De asemenea, instanța a hotărât să amâne aplicarea pedepsei rezultante de 1 (un) an și 3 (trei) luni închisoare, pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Instanța militară a mai dispus desființarea în întregime a înscrisurilor falsificate și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, în sensul restituirii sumelor de 1500 lei și respectiv 250 de lei, reprezentând amenzile achitate de persoanele vătămate. Instanța a admis în parte acțiunea civilă formulată de victima agresiunii și l-a obligat pe jandarmul agresor să-i plătească acesteia suma de 30.000 lei, ca daune morale, suma de 345 lei ca despăgubiri materiale și suma de 5744,09 lei reprezentând cheltuieli judiciare efectuate de acesta, constând în onorariu de avocat și contravaloarea deplasărilor efectuate pentru prezentarea la termen. Cei doi inculpați au mai fost obligați la plata a câte 460 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Sentința instanței de fond militare nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară, Curtea Militară de Apel.

spot_img

Articole recente

Concurs pentru ocuparea a două posturi vacante de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Prin Ordinul Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 213 din 03.07.2025 s-a aprobat organizarea de către Înalta...

Mai multe articole din aceeași categorie