Aproape 2,5 milioane de euro confiscați de judecători într-un dosar de corupție legat de achizițiile derulate de fostul director al „Poştei Române”, Dan-Mihai Toader

Exclusivitate

În 2005, Dan Mihai Toader(foto) a fost impus ca director general al Poştei Române de către liderul de atunci al PNL, Călin Popescu Tăriceanu. În perioada 2005-2008, cel mai tânăr director al Poștei Române a reuşit să ajungă ulterior protagonist al unora dintre cele mai scandaloase afaceri de corupție. Astfel, într-una dintre ele, în octombrie 2017, Direcția Națională Anticorupție anunța punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 02 octombrie 2017, a inculpaților:

  • Prisecari Ovidiu și Constantinescu Georgeta, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul comiterii infracțiunilor de complicitate la luare de mită și spălare de bani.
  • Toader Dan-Mihai, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptelor director general al C.N. Poșta Română S.A., sub aspectul comiterii infracțiunilor de luare de mită și complicitate la spălare de bani.
Programe software vândute de 13 ori mai scump față de cât au costat în realitate

În acest dosar, Toader Dan-Mihai este acuzat a primit, în cursul anului 2008, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei firme cipriote de software, suma de 1.600.000 de euro, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu astfel încât firma respectivă să primească un contact de achiziție publică. Programele informatice vândute de firma respectivă către C.N. Poșta Română S.A. cu suma de 6.583.000 de euro au costat în realitate 500.000 de euro. Din suma respectivă, firma cipriotă a transferat 3.885.000 de euro în conturile deschise la o bancă din Elveția de trei companii offshore, controlate, în calitate de beneficiari reali, de către inculpații Prisecari Ovidiu și Constantinescu Georgeta. Cei doi au transferat apoi 1.600.000 de euro, reprezentând mita destinată directorului general al Poștei Române, într-un cont deschis de o societate românească la o bancă din Austria, restul de 2.285.000 de euro fiind transferați în conturile din Elveția a altor două firme offshore, de asemenea controlate de inculpații Prisecari Ovidiu și Constantinescu Georgeta. Ulterior, din suma de 1.600.000 de euro, primită cu titlu de mită, inculpatul Toader Dan-Mihai, a solicitat administratorului societății respective efectuarea mai multor plăți, în valoare de peste 500.000 euro, privind printre altele achiziționarea unui imobil în Grecia, achitarea taxelor de școlarizare pentru copii săi etc.

Confiscare specială

Legat de acest dosar, Curtea de Apel București a decis luni, 22 februarie 2021, să confiște definitiv suma de aproape 2,5 milioane de euro ce reprezenta obiect al infracțiunilor de spălare a banilor. Astfel au fost confiscați 1.314.000 de euro (sau echivalentul acesteia) de la Prisecari Ovidiu (sau echivalentul acesteia), precum şi suma de 1.079.000 de euro (sau echivalentul acesteia) de la Constantinescu Georgeta. Soluția este definitivă. 

DNA amintește că, în anul 2015, Toader Dan-Mihai, alături de alți trei angajați cu funcții de conducere din CN Poșta Română SA, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 8 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, comisă în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție produse software.

foto: agerpres.ro

spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie