Agenția de Integritate nu a putut demonstra că averea unui funcționar de primărie era nejustificată

Exclusivitate

În vara anului 2015,  Agenția Națională de Integritate a declanșat evaluarea respectării regimului declarării averii, iar în iulie 2016 anunța într-un comunicat că a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 1.055.755,19 Lei, între averea dobândită și veniturile realizate în perioada exercitării funcției publice de către MARIANA GEORGESCU, director la Direcţia Calitate, Comunicare şi Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Sectorului 2. Ulterior, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către angajatul de la Primăria Sectorului 2.

Mariana Georgescu a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază, precum și despre existența diferențelor semnificative, depunând la dosarul de evaluare un punct de vedere. După 2 ani de verificări, Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti a emis Ordonanța nr. 12/20.11.2018, care desființa raportul de evaluare al inspectorilor de integritate.

Nemulțumită de decizie, ANI s-a adresat judecătorilor cerând anularea actului administrativ reprezentat de Ordonanța nr. 12/20.11.2018 ca netemeinic și nelegal și confiscarea diferenței constatate între averea dobândită și veniturile realizate de către de către Mariana Georgescu în cuantum de 1.055.755,19 lei. În iunie 2020, Curtea de Apel București a pronunțat o primă soluție în această dispută:

  • Solutia pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii ca nefondată. Respinge cererea formulata în contradictoriu cu parata Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru lipsa calităţii procesuale pasive . Respinge cererea ca neîntemeiată. Obligă reclamanta la plata cheltuielilor de judecată către pârâţi în cuantum de cate 1000 lei , reprezentând onorariu avocaţial Cu recurs în 15 zile de la pronunţare, cererea urmând a se depune la sediul Curții de Apel Bucureşti. Pronuntata in sedinta publică, azi 02.06.2020.

Judecătorii au constatat că diferența pretins nejustificată provenea de fapt dintr-un împrumut acordat de funcționara de la Primăria Sectorului 2 fiului său. Inspectorii de integritate nu se lasă și atacă soluția CAB cu recurs, procesul ajungând astfel pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care, luna trecută, decide să pună capăt acestui dosar:

  • Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de reclamanta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 336 din 2 iunie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 21 februarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
spot_img

Articole recente

Ce final a avut procesul în care doi extremiști din Secuime au pretins daune Statului Român, invocând pierderile financiare cauzate de condamnarea la închisoare

Contexul În primăvara anului 2016, Beke Istvan Attila -  membru marcant al grupării extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate...

Mai multe articole din aceeași categorie