A fost suspendat procesul în care ANAF cere ca afaceristul Tiberiu Urdăreanu să plătească penalități la prejudiciul provocat prin evaziune fiscală

Exclusivitate

Tiberiu Urdăreanu este un om de afaceri român, patron al grupului de firme UTI Group, care s-a confruntat de-a lungul timpului cu probleme penale, în dosare instrumentate de procurorii DNA și ai DIICOT. În cazul dosarului trimis în judecată de DIICOT, inițial, la data de 06.09.2021, Tiberiu Urdăreanu a acceptat să încheie cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei, după care, în contextul deciziilor Curții Constituționale referitoare la prescripția răspunderii penale, Tribunalul București a admis contestația în anulare formulată de Tiberiu Urdăreanu și a anulat  condamnare la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală și instigare la spălare de bani pronunțată în 2021 de aceeași instanță.

După cum a menționat publicația Newsonline.ro, în perioada 01.01.2009 – 14.07.2011, Tiberiu Urdăreanu a creat un circuit prin intermediul căruia au fost facturate fictiv servicii, de către mai multe firme, în favoarea grupului UTI, modalitate în care au fost eludate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat cu suma totală de 13.076.667 lei, din care 7.478.169 lei TVA și 5.598.498 lei impozit pe profit. 

Acestea au fost condițiile în care Statul Român, prin ANAF, l-a chemat în judecată pe Tiberiu Urdăreanu, solicitând instanței plata accesoriilor fiscale la debitul principal. În iulie 2022, instanța de fond – Tribunalul București – a decis următoarele:

  • Solutia pe scurt: Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune al reclamantei, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea. Obligă pârâtul să plătească reclamantei despăgubiri constând în obligaţiile fiscale accesorii la debitul de 13.076.667 lei, scurse de la scadenţă până la data plăţii debitului, 10.06.2021. Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată. Cu apel în 30 de zile de la comunicare; cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi 15.07.2022.

Hotărârea a fost atacată cu apel de către patronul UTI Group, litigiul ajungând pe rolul Curții de Apel București care, zilele trecute, a dispus suspendarea cauzei până la soluționarea unui alt dosar:

  • Solutia pe scurt: În temeiul dispoziţiilor art. 413 alin. 1 pct. 1 C.proc.civ., suspendă judecata până la soluționarea definitivă a cauzei care formează obiectul dosarului nr. 72/2/2024 aflat pe rolul Curții de Apel Bucuresti – Secția a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal. Cu recurs pe durata suspendării. Recursul se depune la Curtea de Apel București. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei azi, 25.01.2024.

Este vorba de dosarul în care magnatul Tiberiu Urdăreanu contestă două acte administrative fiscale ale Administrației Fiscale sector 1 a Finanțelor Publice.

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie