Sentință definitivă: 10 ani și 4 luni de pușcărie pentru moartea a 18 bihoreni, intoxicați cu spirt falsificat

Exclusivitate

În anul 2013, autorităţile au intrat în alertă, după ce mai mulți bihoreni au murit intoxicați, după ce consumaseră alcool medicinal (spirt). După cum a relatat evz.ro, la locuinţa uneia dintre femeile decedate, autoritățile au descoperit spirt Mona, spirt Asistent, vodcă Regiana, precum şi un flacon cu Alcofarm, ce se vindea drept loţiune pentru îngrijirea pielii şi avea un rol antiseptic. La scurt timp, după analizarea flaconului de Alcofarm – produs de SC PET & Ady Trading SRL din Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud – s-a descoperit că lichidul avea o uriașă concentraţie de alcool metilic, de peste 60.000 grame pe hectolitru de produs. Cu alte cuvinte, loțiunea avea în componenţă alcool metilic, deși pe eticheta acestuia scria că are alcool etilic, în concentrație de 35%.

  • Metanolul (alcoolul metilic) este un produs extrem de toxic, incolor, foarte inflamabil, cu miros pătrunzător şi gust neplăcut, dar pe măsură ce este purificat prin distilări succesive, el devine mai plăcut la gust. Metanolul sau derivaţii săi sunt utilizaţi la scară largă ca aditivi ai benzinei, solvenţi pentru lacuri, vopsele, diluanţi, sunt conţinuţi în lichidul antigel, în lichidul de dejivrare sau în lichidul pentru parbriz.

Produsul ucigaş a fost comercializat în trei depozite care au distribuit mii de flacoane în județul Bihor. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au descoperit că afacerea fusese pusă la cale de Petru Bolfă, administratorul  SC PET & Ady Trading SRL, și de iordanianul Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, partener de afaceri cu Bolfă, ce distribuise prin firma sa 66.126 de flacoane de 0,5 litri de Alcofarm. Procurorii i-au trimis în judecată pe cei doi, împreună cu Ala Hani Khalil Hassan și Boșneag Aureliana, dosarul fiind înaintat la Tribunalul București în februarie 2015. Acuzațiile formulate în rechizitoriu au fost:

  • falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse (faptă săvârşită în perioada decembrie 2012 – februarie 2013).
  • vătămare corporală din culpă (1 persoană vătămată)
  • ucidere din culpă (faptă săvârşită în intervalul 25.02.2013 – 28.06.2013, 18 persoane decedate)
  • spălare de bani în formă continuată
  • evaziune fiscală în formă continuată
  • complicitate la evaziune fiscală în formă continuată

În dosar s-au constituit parte vătămată nu mai puţin de 43 de persoane, iar 18 au avut calitatea de parte civilă.

Prima sentință

La 5 ani de la trimiterea dosarului în instanță, judecătorii Tribunalului București au pronunțat prima sentință:

  • Petru Bolfă a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă,  6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Instanța a decis să contopească cele patru pedepse aplicate prin prezenta în pedeapsa de 6 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedeapse (2 ani şi 4 luni), inculpatul Bolfă Petru având astfel de executat pedeapsa principală rezultantă de 8 ani şi 4 luni închisoare.
  • Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată și la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată. Instanța a decis să aplice o pedeapsă de 3 ani închisoare, dar a suspendat executarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 6 ani.
  • Ala Hani Khalil Hassan a primit o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și una de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată. Instanța a stabilit ca pedeapsa să rămână cea de 3 ani închisoare, dar a suspendat executarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani.
  • Boșneag Aureliana a fost condamnată la pedeapsa de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată. Și în acest caz, instanța a stabilit ca pedeapsa să rămână cea de 3 ani închisoare și a suspendat executarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani.

Judecătorii au mai decis ca Bolfă Petru să plătească unei persoane vătămate suma de 100.000 lei cu titlu de daune morale. De asemenea, Bolfă Petru a mai fost obligat să plătească următoarele sume de bani:

  • -20.000 Euro părţii civile M.G.
  • – sumele de câte 2.500 lei părţilor civile T.T. şi T.G.
  • – 10.000 Euro părţii civile D.M.
  • – câte 3.000 Euro părţilor civile T.A., T.R., T.I., T.G.
Soluția definitivă

Un complet de judecată de la Curtea de Apel București a pus capăt acestui dosar în 10 februarie anul acesta. Judecătorii au decis doar să mărească pedeapsa aplicată principalului inculpat pentru ucidere din culpă de la 6 la 8 ani, celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate fiind menținute. Bolfă Petru a fost condamnat astfel la o pedeapsă rezultantă de 10 ani şi 4 luni închisoare. Decizia instanței este definitivă.

spot_img

Articole recente

Avocatul-politician AUR, Gheorghe Piperea, a pierdut un alt litigiu cu ANAF care îi viza propriul buzunar

Gheorghe Piperea este avocat și profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universității București. El ocupă locul al treilea...

Mai multe articole din aceeași categorie