Zimnicea ar putea rămâne fără primarul PSD / La instanța supremă se judecă recursul lui Petre Pârvu, găsit în conflict de interese pentru că a ajutat firma Tel Drum SA

Exclusivitate

Judecarea recursului declarat de Petre Pârvu, primarul pesedist în funcție al orașului Zimnicea, a început săptămâna trecută la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii au decis să amâne cauza cu 3 luni, pentru data de 13 mai 2021.

În ianuarie 2017, Agenția Națională de Integritate a anunțat că  “Petre Pârvu, în perioada deținerii mandatelor de primar al orașului Zimnicea, a semnat mai multe contracte (de furnizare, de prestări servicii și de lucrări), precum și facturile aferente contractelor încheiate între Primăria orașului Zimnicea și S.C. Tel Drum S.A. Alexandria (societate comercială care a avut încheiat un contract de închiriere și un contract de comodat (folosință) cu persoana evaluată, având ca obiect un imobil proprietatea acestuia).   Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 şi art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.”

Infotr.ro precizează că, imediat după anunțul ANI,  pe 27.01.20017, primarul Petre Pârvu a atacat în contencios administrativ decizia ANI, cerând anularea raportului. Însă, magistraţii de la CAB Bucureşti au respins acţiunea, ca neîntemeiată. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti nu a fost definitivă și a fost atacată cu recurs de Petre Pârvu la data de 14 august 2018. Dacă va fi găsit vinovat, primarul din Zimnicea ar putea rămâne în viitor fără funcție. Potrivit articolului 25, aliniatul 2 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice,  „persoana eliberată sau destituită din funcție  […] sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.”

“A fost prostia mea!”

Potrivit publicației Aktual24.ro, TelDrum a închiriat, pe 14 iulie 2005, o garsonieră de la primarul orasului Zimnicea, Petre Pârvu, contractul fiind valabil până în 2015. Primarul a recunoscut, într-un interviu pentru EVZ din 2013, existența contractului încheiat cu Tel Drum SA ( firmă care presta lucrări pentru Primăria pe care o conducea), dar la întrebarea „de ce a încheiat contractul?”, răspunsul edilului a fost stupefiant: “De dracu’, că n-am avut de lucru! Și asta a fost prostia mea!”.

Contracte pentru Tel Drum SA și în insolvență

Compania de construcții Tel Drum SA a aparținut până în 2002 Consiliului Județean Teleorman, condus de Liviu Dragnea. În 2002, Tel Drum SA a fost privatizată. Până în 2017, firma a funcționat ca o societate cu acțiuni la purtător, adică acționariatul era necunoscut.  Procurorii DNA au spus că, de fapt, fostul preşedinte social-democrat nu ar fi încetat să controleze – prin intermediari – societatea, care ar fi înghiţit zeci de milioane de euro, bani de la bugetul de stat sau de la cel al Uniunii Europene, fiind favorită în majoritatea licitaţiilor la care a participat, amintește Digi24. În urma presiunilor, Tel-Drum SA și-a scos la „lumină” acționariatul. În ianuarie 2018, Tel Drum și-a cerut insolvența la Tribunalul Teleorman, cererea fiind acceptată de judecători. De atunci însă a continuat să obțină pe bandă rulantă contracte de lucrări publice. Conform unor calcule făcute de Europa Liberă, doar valoarea a nouă contracte obținute de Tel Drum SA în insolvență doar cu unități administrativ teritoriale din județul Teleorman (cele mai multe dintre ele pentru reparația și întreținerea drumurilor din județ) ajungea la 126 milioane de lei.

Dosar la DNA

În 2018 DNA a anunțat că extinde urmărirea penală pentru persoana juridică Tel Drum SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la la două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul. În același dosar „Tel Drum”, este urmărit penal, pe lângă alte persoane, și Liviu Dragnea, pentru fapte ce ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

foto:youtube.com

spot_img

Articole recente

Tribunalul Dolj, așteptat să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului unei judecătoare de la Gorj, care, băut fiind, a omorât cu mașina...

Tribunalul Dolj este așteptat vineri, 29 septembrie 2023, să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului judecătoarei Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie