Vizitele intime la persoanele private de libertate, doar cu adeverință medicală în cazul vizitatorului

Exclusivitate

Pentru o vizită intimă, persoana vizitatoare a unui deținut trebuie să aibă asupra sa un document medical certificat de un medic în specialitatea boli infecțioase – în baza unor analize medicale – din care să rezulte că nu are o infecție curentă cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit unui anunț al Administrației Naționale a Penitenciarelor,  documentul trebuie să fie emis cu cel mult 3 zile înainte de data acordării dreptului la vizită intimă (atât ziua emiterii documentului, cât și ziua acordării dreptului la vizită intimă intră în calculul termenului de 3 zile).

La prezentarea în penitenciar, persoana vizitatoare va fi supusă triajului epidemiologic și va completa un chestionar pentru evaluarea riscului. În cazul în care aceasta prezintă simptome specifice infecțiilor respiratorii, vizita va fi replanificată.

Vizitatorul, obligat să poarte mască și mănuși

Deplasarea către spațiul destinat acordării vizitelor intime se va realiza pe un itinerar prestabilit. Pe parcursul deplasării către spațiul indicat, persoana vizitatoare are obligația de a purta echipamentul individual de protecție (mască, mănuși, vizieră – după caz). Potrivit ANP, spațiile destinate acordării dreptului la vizită intimă vor fi dotate cu soluții pentru dezinfectare și săpun, iar acestea vor fi dezinfectate și aerisite înainte și după fiecare vizită intimă.

Deținutul, restricții după exercitarea dreptului la vizită intimă

Prin formularea cererii de acordare a dreptului la vizită intimă, persoana privată de libertate își va exprima acordul cu privire la:

– cazarea separată de restul colectivului, pentru o perioadă de maxim 14 zile după data acordării acestui drept, în vederea monitorizării stării de sănătate;

– efectuarea unei proceduri medicale pentru depistarea COVID-19, după minim 5 zile de la efectuarea vizitei intime.

Dreptul la vizită intimă al persoanei private de libertate este reglementat în legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate.

 

spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie