Visul unuia din fondatorii “Asociației Inițiativa pentru Justiție” de a deveni procuror militar, spulberat pentru a 3-a oară de CSM

Exclusivitate

Membrii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au refuzat, pentru a 3-a oară, să-i împlinească procurorului Sorin Marian Lia visul de a îmbrăca haina militară. În ședința de marți, 12 decembrie 2023, procurorii CSM au decis, în unanimitate, prin Hotărârea 1563, respingerea cererii de transfer la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti formulată de Lia Sorin Marian, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia.

Cine este Lia Sorin Marian

Sorin Marian Lia a intrat în magistratură la 1 aprilie 2011, inițial la Parchetul pe pe lângă Judecătoria Slatina, apoi de la 1 ianuarie 2018 la unitatea de parchet din Corabia. Înainte de a intra în magistratură, el a îmbrăcat uniforma de polițist la IPJ Olt, unde a fost angajat fiind absolvent al Academiei de Poliție A.I.Cuza București. Potrivit CV-ului său, postat de site-ul CSM, în anii 2018-2019 a urmat un master la Facultatea de Drept și Stiințe Sociale a Universității din Craiova. Are gradul profesional de parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Sorin Marian Lia a candidat, fără succes, pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe locul rezervat celui ce reprezintă Parchetele de pe lângă Judecătorii.

Sorin Marian Lia este fondator și copreședinte, alături de procurorul militar Bogdan Ciprian Pârlog și de procurorul DIICOT, Ionuț Marcu(procuror șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice, desemnat în 2022 pentru un mandat de 3 ani) al cunoscutei “Asociația Inițiativa pentru Justiție”, ce are ca scop, potrivit Registrului Național al ONG, „progresul societății, prin realizarea unei justiții independente, imparțiale și performante, afirmarea si apararea independentei autoritatii judecatoresti față de celelalte puteri ale statului, initierea, organizarea, sprijinirea, coordonarea si realizarea de proiecte privind imbunatatirea, modernizarea si reformarea sistemului de administrare a justitiei, protejarea statului de drept și a valorilor euro-atlantice”.

Probleme penale

Sorin Marian Lia a fost reținut, în mai anul acesta, pentru 24 de ore, de procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, fiind suspectat de comiterea a cel puțin 7 fapte penale, într-un dosar de abuz în serviciu, în care au mai fost reținute și alte persoane, care ulterior au fost puse în libertate de către judecătorii de drepturi și libertăți.  Numele lui Sorin Marian Lia, alături de cele ale celorlalte persoane, se regăsește pe portalul instanței din Craiova.

Acuzațiile aduse procurorului Lia Sorin Marian sunt foarte grave: abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, favorizarea făptuitorului în formă continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, fals intelectual şi uz de fals. Povestea pe larg, aici.

Două încercări eșuate

În 2020, Lia Marian Sorin a depus o primă cerere de transfer de la parchetele civile la cele militare. Marian Sorin Lia cerea să fie transferat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București (unde ar fi fost coleg cu colegul său de la asociația „Inițiativa Pentru Justiție”, colonelul Bogdan Ciprian Pîrlog.)

Potrivit Regulamentului comun privind numirea ca judecător sau procuror militar, transferul de la instanţele sau parchetele civile la instanţele ori parchetele militare, precum şi acordarea gradelor militare şi înaintarea în grad a judecătorilor şi procurorilor militari, „Direcţia instanţelor militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, respectiv Secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie întocmesc un raport prin care propun ministrului apărării naţionale, după caz, acordarea avizului favorabil sau negativ privind îndeplinirea condiţiilor legale pentru dobândirea calităţii de ofiţer în activitate.”

Ministrul apărării naţionale de la acea vreme a acordat aviz favorabil privind îndeplinirea, de către procurorul Lia Sorin Marian, a condiţiilor legale pentru dobândirea calităţii de ofiţer în activitate, astfel cum rezultă din adresa nr. 1566/VI/1/2020 a Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare. De asemenea, punctul de vedere al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a fost unul favorabil. În schimb, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare a formulat aviz nefavorabil transferului procurorului Lia Sorin-Marian.  În aceste condiții, Secţia pentru procurori a apreciat că nu era oportună admiterea cererii de transfer la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, formulate de procurorul Lia Sorin Marian. Decizia de respingere a solicitării, prin Hotărârea 423/25.05.2021, a fost luată de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

La sfârșitul lui 2021, prin cererea înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii sub nr. 1/24263/09.12.2021, Lia Sorin Marian a solicitat, pentru a 2-a oară, transferul la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. În motivarea cererii, Lia Sorin Marian a invocat motive de ordin profesional, respectiv că are peste 10 ani vechime în magistratură şi grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De această dată, însuși ministrul apărării naţionale de la acea dată,  Vasile Sebastian Dâncu a acordat aviz negativ cu privire la îndeplinirea, de către procurorul Lia Sorin Marian, a condiţiilor legale pentru dobândirea calităţii de ofiţer în activitate, astfel cum rezultă din adresa nr. 260/VI/1/25.10.2022 a Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare. În aceste condiții, Secţia pentru procurori nu a făcut decât să constate că procurorul Lia Sorin Marian nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege în vederea ocupării funcţiei de procuror militar, motiv pentru care a respins cererea de transfer la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, prin Hotărârea 1523/22.11.2022.

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie