Victor Micula obligă, pe cale judecătorească, Inspecția Judiciară să continue verificările privind activitatea unor procurori bihoreni, suspectați că au oferit presei informaţii confidențiale

Exclusivitate

Victor Micula, fiul magnatului Viorel Micula, a reușit, la sfârșitul lunii trecute, să-i convingă pe magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție să oblige Inspecția Judiciară să continue verificările privind activitatea unor procurori bihoreni legată de diseminarea în spațiul public a unor informaţii nedestinate publicităţii.

  • Detalii soluţie: Admite recursul formulat de reclamantul Micula Victor împotriva sentinţei civile nr.1362 din 5 octombrie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare: Admite cererea. Anulează Rezoluţia nr.C21-177 din 03.02.2020 şi Rezoluţia de clasare nr. 3960/A/24.12.2020 şi trimite dosarul Inspecţiei Judiciare pentru completarea verificărilor. Definitivă. Pronunţată astăzi, 27 aprilie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Prin plângerea formulată împotriva procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, presupuși responsabili cu diseminarea în spațiul public a unor informaţii nedestinate publicităţii săvârşite în legătura cu instrumentarea dosarului penal nr. 207/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Victor Micula a solicitat efectuarea de cercetări pentru constatarea unor încălcări ale statului de magistrat, respectiv sub aspectul:

  • săvârşirii abaterii disciplinare prevăzuta de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 (manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu);
  • săvârşirii abaterii disciplinare prevăzuta de art. 99 lit. j) din Legea nr. 303/2004 (nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeași natura de care a luat cunoştinţa în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, daca fapta nu constituie infracţiune).

Victor Micula îi acuză pe procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor de încălcarea obligaţiilor legale şi profesionale în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constând în încălcarea prezumţiei de nevinovăţie în ceea ce îl priveşte, nerespectarea confidențialității lucrărilor din faza de urmărire penală, divulgarea în spaţiul public a datelor cu caracter personal şi a informaţiilor din ancheta derulată, care nu sunt destinate publicităţii. Este vizat dosarul penal nr. 207/P/2018, în care procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor i-au trimis în judecată, pe lângă Victor Micula, pe agenții de poliție Camelia Maria Erdei (Ile), Ovidiu Iovian Vaida, Alin Claudiu Zanca și Claudiu Rengle.

Victor Micula este acuzat de săvârșirea următoarelor infracțiuni:

  • instigare la acces ilegal la un sistem informatic, prev. de art.47 c pen. rap. la art.360 alin.1,2 şi 3 cod penal, și instigare la divulgare informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. de art.47 c. pen. rap. la prev. și. de art. 304 alin. 1 C.p. (pct.I.A din rechiz.)
  • acces ilegal la un sistem informatic, prev. de art.360 alin.1,2 şi 3 cod penal (pct.I.B din rechiz.)
  • acces ilegal la un sistem informatic, prev. de art.360 alin.1,2 şi 3 cod penal (pct.II din rechiz.)
  • uzurpare de calități oficiale, faptă prev. și ped de art. 258 alin. (1) și (3) Cod penal (pct.IV din rechiz.)

Victor Micula, polițist și investigator

După cum a menționat aici G4Media.ro, în noiembrie 2018, Victor Micula le-ar fi atras atenția unor polițiști că un rival de-al său s-a urcat la volan după ce a băut. Polițiștii l-au prins în flagrant pe rival, iar la percheziționarea corporală a acestuia ar fi participat și Victor Micula, îmbrăcat în polițist, cu cagulă pe față. ”În noaptea de 16/17 noiembrie 2018, agentul de poliție Vaida Ovidiu, cu ocazia întreprinderii unei acțiuni polițienești de constatare în flagrant a unei posibile infracțiuni săvârșite de o persoană de sex masculin (conducerea unui autoturism sub influența alcoolului sau altor substanțe), i-a oferit lui Micula Victor spre purtare geaca sa de serviciu, cu culoare verde fosforescentă, avea pe braț emblema ”Poliția Română”, precum și o cagulă, pentru ca acesta din urmă să nu fie recunoscut de persoana reclamată și să i se creeze astfel aparența că este polițist, de natură a justifica prezența sa la fața locului, pe care Micula Victor le-a folosit cu ocazia acelui eveniment, creând convingerea celor prezenți la fața locului că este lucrător de poliție, după care a efectuat în acea noapte mai multe activități specifice unui lucrător de poliție (percheziție corporală, percheziție autovehicul, asistare la toată activitatea de constatare a infracțiunii, însoțire persoană cercetată la spital pentru recoltare de probe biologice, etc), cu permisiunea agentului de poliție Vaida Ovidiu”, se arată în răspunsul Parchetului Bihor către G4media.ro.

Într-un alt incident, consemnat de G4Media.ro și petrecut în noaptea de 28 spre 29 martie 2018, venind de la Băile Felix către Oradea, Victor Micula, aflat la volanul unui autoturism cu iubita și prietenii lui, l-ar fi șicanat în trafic pe un bărbat care conducea o altă mașină. Victima a fost urmărită de Micula și s-a refugiat într-o benzinărie unde a fost prinsă de agresor, care a început să îi lovească. Șoferul agresat  ar fi sunat la 112 ca să reclame atacul, apoi ar fi reușit să scape de urmărirea lui Micula junior. Acesta a apelat la un prieten polițist și au plecat împreună să îl caute pe șoferul Opelului, noaptea prin oraș. Cum nu l-au mai găsit, Victoraș Micula a mers la sediul Poliției unde i s-a permis accesul în zona restricționată a Biroului Supravegheri Video și a accesat ilegal bazele de date ale MAI pentru a căuta informații despre șoferul mașinii. ”Suspecta Ile Camelia, agent șef adjunct de poliție în cadrul Poliției Municipiului Oradea – Biroul Ordine Publică, în noaptea de 28/29.03.2018, la solicitarea numitului Victor Micula, în intervalul orar 2:54 – 2:59, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, aflându-se de serviciu în incinta Poliției Municipiului Oradea – Biroul Supravegheri Video, împreună cu Micula Victor, într-o zonă în care accesul este restricționat publicului, folosind userul și parola proprie, a accesat nelegal, cu depășirea limitelor autorizării, mai multe baze de date (în condițiile în care accesul la aceste date este restricționat, sens în care se stabilește un user și parolă individuală, ce este acordată anumitor funcționari din cadrul Poliției, de autoritatea competentă la nivel național), și anume Evidența Auto, Evidență Persoane, respectiv Evidență Pașapoarte, toate trei gestionate de MAI, scopul verificărilor nefiind unul în interes de serviciu, ci pentru a-i transmite persoanei solicitante (Victor Micula – n.r.) datele persoanale care sunt confidențiale ale unei persoane de sex masculin, cu care solicitantul avusese anterior un incident în trafic ” – se arăta în răspunsul Parchetului Bihor către G4media.ro.

 

spot_img

Articole recente

ONRC: accesul la Registrul beneficiarilor reali (RBR) este asigurat oricui poate demonstra un interes legitim, cu condiţia înregistrării online şi a plăţii tarifului aferent

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a publicat săptămâna trecută o INFORMARE referitoare la noile condiții de acces la...

Mai multe articole din aceeași categorie