Justnews.ro

Înalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit miercuri, 23 martie 2022, printr-o sentinţă definitivă, că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a colaborat cu fosta Securitate, ca poliție politică. Un complet al Secției de Contencios Administrativ și Fiscal, format din judecătorii Ana Roxana Tudose, Ionel Barbă și Adrian Remus Ghiculescu, a respins recursul formulat de Traian Băsescu împotriva soluției dispuse la  20 septembrie 2019 de Curtea de Apel Bucureşti, care a decis că fostul preşedinte al României a colaborat cu Securitatea.

  • Detalii soluţie: Admite excepţia inadmisibilităţii invocată din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibil, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian, împotriva Sentinţei civile nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Respinge, ca fiind nefondat, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian împotriva Încheierii de amânare a pronunţării, din data de 5 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – pârât Băsescu Traian împotriva Sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022.

Traian Băsescu a fost reprezentat în proces de fostul ministru liberal al Justiţiei, Valeriu Stoica. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a susținut că Traian Băsescu a dat, începând din 1972, note informative privind acţiunile derulate de diverse persoane împotriva regimului comunist, iar numele său conspirativ era Petrov. Potrivit CNSAS, ca urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu, Securitatea a avizat negativ desemnarea unul coleg de-al acestuia de la Institutul de Marină pentru ocuparea unui post pe o navă românească, ce urma să plece în afara graniţelor ţării.
Într-o reacție pe pagina sa de facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că a luat notă de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi anunţă că va face „demersurile legale” la CEDO.

Alte articole