Inspectorul principal de poliție Donciu Viorel Andrei, Șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (SPCRPCIV Maramureș), iar apoi împuternicit pe funcția echivalentă la SPCRPCIV Suceava, a primit mandat de arestare la Tribunalul Cluj în data de 8 aprilie, pentru 30 de zile, decizie care a devenit apoi definitivă joi, 15 aprilie, la Curtea de Apel Cluj.
El a fost arestat la propunerea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, pentru comiterea infracțiunilor de:
- cumpărare de influență
- luare de mită în formă continuată (trei acte materiale)
- acces ilegal la un sistem informatic.
Potrivit unor surse judiciare, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, şeful SPCRPCIV Maramureş, la data de 4.02.2021, a cumpărat influenţa pe care suspectul Filip Adrian-Nicolae, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, a pretins că o are pe lângă anumite persoane care ar putea să îl sprijine în vederea desemnării lui Donciu Viorel-Andrei în continuare în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş. Numirea în calitate de şef al instituţiei respective expira în data de 15.02.2021.
3 acte de luare de mită: 100 euro, 50 euro, 100 lei
Procurorii DNA susțin că, la data de 10.02.2021, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, inculpatul Donciu Viorel-Andrei a primit cu titlu de mită suma de 100 (o sută) de euro de la numitul B.V.I., comisar şef de poliţie, pentru efectuarea transcrierii unei remorci. Remorca a fost transcrisă chiar în aceeași zi de către Donciu Viorel-Andrei, fiind înmatriculată apoi în baza de date, pe numele unei societăți comerciale.
În data de 09.02.2021, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, inculpatul Donciu Viorel-Andrei a primit o sumă de bani (cel mai probabil suma de 50 euro) în vederea reprogramării la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto a numitei Ș.I.
În data de 25.02.2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei a primit cu titlu de mită suma de 100 (o sută) lei pentru înmatricularea unui autovehicul, proprietatea lui A.G.R..
În data de 01.02.2021, la instigarea lui Filip Adrian-Nicolae, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, a accesat fără drept baza de date a MAI – Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului. Accesarea fără drept a bazei de date s-a făcut în scopul verificării unui autoturism, ce figura ca fiind proprietatea unei societăți comerciale.
De ce s-a emis mandat de arestare
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Cluj a considerat că se impune luarea măsurii arestării preventive împotriva inculpatului Donciu Viorel-Andrei fiindcă doar aceasta ar fi proporţională cu gravitatea acuzaţiilor aduse ofițerului de poliție. În opinia instanței, această măsură este şi necesară pentru buna desfăşurare a procesului penal, întrucât, pe de o parte, în cauză urmează a fi audiate în calitate de suspecţi şi martori mai multe persoane, existând astfel posibilitatea ca, cercetat în stare de libertate sau sub imperiul unei măsuri preventive mai blânde, inculpatul să influenţeze în mod negativ poziţia suspecţilor şi a martorilor (printre care şi martori care sunt angajaţi ai SPCRPCIV Maramureş), având în vedere calitatea sa de ofiţer de poliţie şi fost şef al structurii sus-menţionate (inclusiv prin presiunea psihică pe care acesta ar putea să o exercite asupra lor), iar pe de altă parte, raportat la alte acte materiale similare de luare de mită, presupus a fi comise de către inculpat în perioada în care a deţinut funcţia menţionată anterior, precum şi la alte infracţiuni comise în legătură cu desfăşurarea atribuţiilor sale de serviciu, având în vedere datele şi indiciile privind existenţa acestora, care rezultă din conţinutul probelor obţinute în urma măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate în cauză de către judecătorul de drepturi şi libertăţi.
Judecătorul a ținut să menționeze că, din conţinutul proceselor-verbale de certificare a convorbirilor telefonice relevante purtate de inculpat în perioada februarie-martie 2021, rezultă şi faptul că șeful SPCRPCIV Maramureş a împrumutat unor persoane apropiate sume mari de bani, cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că ar proveni din comiterea unor fapte de corupţie similare, pentru a nu fi găsite de către organele de urmărire penală la o eventuală percheziţie domiciliară efectuată la locuinţa sa.
În episodul următor veți afla cu ce argumente s-au prezentat în fața instanței inculpatul și avocatul său, în încercarea de a-l determina pe judecător să adopte o măsură preventivă mai blândă.