Iulian Fentzel, zis Frențer, este unul dintre cei mai periculoși violatori aflat în închisorile românești. În vârstă de peste 60 de ani, el a fost condamnat definitiv, la începutul anului, pentru două infracțiuni de viol și una de tâlhărie calificată. Astfel el a primit:
- o pedeapsă de 9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol în stare de recidivă postcondamnatorie şi postexecutorie
- o pedeapsă de 7 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol în stare de recidivă postcondamnatorie şi postexecutorie
- o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată în stare de recidivă postcondamnatorie şi postexecutorie
Instanța a decis să revoce beneficiul liberării condiţionate din executarea pedepsei de 12 ani, 4 luni şi 1055 zile închisoare şi a dispus executarea unui rest de pedeapsă de 1.562 zile (aproape 4 ani) închisoare. Prin urmare, judecătorii au contopit pedepsele principale aplicate, au adăugat un spor, astfel că a rezultat o pedeapsă de 13 ani şi 2 luni închisoare, la care s-a adăugat și restul de 1.562 zile închisoare rămas neexecutat din pedeapsa precedentă. În total, peste 17 ani de pușcărie.
Două violuri într-o zi
La începutul lui 2019, la doar 3 luni după ce a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Brăila (în baza legislației adoptate de PSD, care a scos în pușcării, înainte de termen, mii de condamnați) , prin sentinţa penală nr. 1790/12.11.2018 a Judecătoriei Brăila, rămasă definitivă prin necontestare la data de 20.11.2018, Iulian Fentzel a atacat din nou. Sub amenințarea unui cuțit, el a acostat o femeie de 34 de ani, pe stradă, în cartierul Bucureștii Noi, după care a condus-o într-o baracă de pe un teren viran, unde a lovit-o și a obligat-o să întrețină raporturi sexuale cu el. După miezul nopții, atunci când victima a reclamat fapta la Secția 5, polițiștii s-au alertat și pornit pe urmele infractorului. El a fost prins în flagrant în momentul în care abuza o tânără pe care anterior o tâlhărise și îi luase 500 de euro.
A devenit „avocatul” deținuților, după o viață în pușcării
Iulian Fentzel are la activ cinci violuri dovedite, petrecându-și, după gratii, cea mai mare parte din viață. Gandul.ro amintește că Iulian Fentzel a făcut primii ani de pușcărie pentru furt, însă, ulterior, a devenit un violator în serie, care a revenit în pușcărie de fiecare dată, când a fost eliberat pentru un nou viol. Prima dată a violat o femeie în 2004 și a primit 10 ani de închisoare. Apoi, după ce a fost eliberat, a violat-o în Buzău pe mama unui procuror DIICOT. A primit alți 12 ani de închisoare, dar a reușit să scape cu aproape 3 ani mai devreme, ca urmare a recursului compensatoriu. Iulian Fentzel a recidivat apoi din nou, victima fiind o altă femeie, din București. Apoi au urmat cele două violuri pentru care a fost condamnat la începutul lui 2021. În pușcărie, Iulian Fentzel și-a descoperit pasiunea pentru Codul Penal și a învățat cum se fac cererile de chemare în judecată ori de eliberare condiționată. A devenit astfel cunoscut ca „avocatul” deținuților.
Abuzat, după ce a condus o revoltă în Penitenciarul Giurgiu
În vara anului 2016, pe fondul nemulțumirilor legate în principal de condițiile de detenție, în rândul deținuților încarcerați în rețeaua Administrației Naționale a Penitenciarelor din România a izbucnit o revoltă, care a a generat și unele manifestări violente. Iulian Fentzel, alături de alți deținuți, a fost bătut de angajați ai Penitenciarului Giurgiu. Însă în cazul niciunuia dintre deținuți nu a fost pusă în primejdie viața persoanei, nu a fost determinată vreo infirmitate și nici vreun prejudiciu estetic grav și permanent. A urmat un proces la Tribunalul Giurgiu, fiind trimise în judecată 11 persoane. Instanța a constatat că faptele întruneau elementele constitutive a cinci infracțiuni de supunere la rele tratamente. De altfel, cei 11 inculpați au recunoscut faptele, acceptând să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției. Tribunalul Giurgiu a acceptat această înțelegere și a aplicat celor 11 inculpați câte un avertisment. Numai că, la Curtea de Apel București s-a hotărât însă altceva. Detalii aici.