Avocații cer sprijinul Guvernului, după ce au fost epuizate fondurile pentru prestațiile avocațiale din oficiu în cadrul urmăririi penale

Exclusivitate

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR)  a înaintat o scrisoare premierului Ludovic Orban și ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, în care le cere să întreprindă toate demersurile necesare pentru a asigura fondurile bugetare corespunzătoare achitării onorariilor avocațiale pentru prestațiile din oficiu.

Uniunea Națională a Barourilor din România afirmă că „a luat act de informările barourilor din țară, în conformitate cu care, Ministerul Public, prin diversele structuri teritoriale, a anunțat că sumele prevăzute în bugetul statului cu destinația plății onorariilor pentru prestațiile avocațiale din oficiu în cadrul urmăririi penale s-au epuizat sau sunt pe cale să se epuizeze, înregistrându-se restanțe la plata onorariilor din oficiu”.

Prin adresa Ministerului Justiției nr. 2/103771/16.01.2020, UNBR a fost informată că sumele prevăzute în buget pentru anul 2020 cu această destinație sunt următoarele:

– în bugetul Ministerului Justiției – 70.500 mii lei;

– în bugetul Ministerului Public – 4.830 mii lei.

În respectiva adresă se indică faptul că, în cazul în care, pe parcursul anului, se va ivi necesitatea suplimentării acestor fonduri, se vor face diligențele necesare cu ocazia rectificărilor bugetare anuale aferente anului 2020.

„Prin O.U.G. nr. 50/2020 s-a suplimentat bugetul Ministerului Public cu suma de 20.000 mii lei, având ca destinație plata onorariilor pentru prestațiile avocațiale din oficiu în cadrul urmăririi penale, sumă care apare ca fiind insuficientă”, se mai arată în scrisoarea adresată celor doi demnitari de către președintele UNBR, avocatul Traian Briciu.

spot_img

Articole recente

Tribunalul Dolj, așteptat să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului unei judecătoare de la Gorj, care, băut fiind, a omorât cu mașina...

Tribunalul Dolj este așteptat vineri, 29 septembrie 2023, să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului judecătoarei Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie