UNBR cedează și acceptă invalidarea celor 9 întrebări de la examenul de absolvire a avocaților stagiari

Exclusivitate

Cele nouă întrebări din examenul de absolvire a Institutului Național Pentru Pregătirea Avocaților invocate de candidații stagiari ca având incorecte toate variantele de răspuns vor fi invalidate, a stabilit, aseară, Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România, în calitate de Consiliu de Conducere al INPPA. Totodată, tuturor candidaților le va fi acordat câte un punct pentru fiecare dintre cele nouă întrebări, iar decizia va fi adusă la cunoștința Comisiei de soluționare a contestațiilor la barem. Comisia permanentă a UNBR apreciază că ,,obiectivul principal al examenului este de a analiza cunoștințele reale ale candidaților, astfel încât, în spiritul echilibrului și al predictibilității, se impune remedierea acestei situații.”

UNBR precizează într-un comunicat că întrebările în discuție au fost de natură să pună candidații în situația de a avea o prudență diminuată în contextul presiunii examenului, deși Regulamentul de examen specifică la art. 8 alin. (1) că „fiecărei întrebări îi corespund mai multe variante de răspuns, dintre care una sau două pot fi corecte, existând posibilitatea ca nicio variantă să nu fie corectă”.

După examenul de absolvire a INPPA de duminică, 15 noiembrie, zeci de avocați stagiari au protestat luni seară în București și în alte orașe din țară și au depus o petiție semnată de sute de persoane, invocând faptul că existența în întrebările de la examen a ipotezei în care nicio variantă de răspuns nu este corectă a fost de natură să afecteze calitatea examenului. Ei au motivat, printre altele că, în sesiunile precedente ale examenului nu au fost întrebări care să nu aibă nicio variantă de răspuns corect, creându-se o practică în acest sens. Stagiarii au mai arătat că la întrebările care nu cuprindeau niciun răspuns corect nu trebuia bifată nicio variantă, această situație neprezentând ,,suficiente garanții pentru a insufla sentimentul de siguranță în rândul candidaților.”

Potrivit UNBR, Comisia Permanentă va iniția și o dezbatere profesională pe tema modalității de pregătire în INPPA, adaptarea formei de evaluare la specificul activității profesionale a avocatului precum și structura examenului de absolvire și modul de concepere a evaluării, urmând ca rezultatele să fie prezentate spre analiză și aprobare Consiliului UNBR.

spot_img

Articole recente

De ce a fost condamnat, în primă instanță, un ilfovean, ce era recomandat de unii drept „un dentist ieftin, care lucrează bine”

În decembrie 2022, o femeie a aflat că în comuna ilfoveană Gruiu, sat Lipia, există "un dentist ieftin, care lucrează...

Mai multe articole din aceeași categorie