Justnews.ro

Conducerea UNBR analizează oportunitatea adoptării unor măsuri, menite a atenua efectele negative asupra situației financiare a avocaților, în contextul posibilelor evoluții economice. În acest scop, avocații sunt rugați ca, până la 28 august 2020, să completeze un chestionar, rezultatele acestuia fiind relevante în procesul decizional legat de eventuala constituire a unui instrument financiar intern de creditare de tip IFN (instrument financiar nebancar), în contextul în care, în aprilie 2020, președintele UNBR, avocatul Traian Briciu, a fost mandatat de Comisia Permanentă să facă demersuri în acest sens.   Chestionarul are 11 întrebări cu modalități diferite de răspuns: DA, NU, NU ȘTIU, NU SUNT INTERESAT. Cele 11 întrebări sunt:

 1. Considerați că în acest moment interacțiunea membrilor profesiei cu piața financiară (bănci, IFN-uri) din România este eficientă, transparentă și oferă soluții adaptate nevoilor avocaților?
 2. Credeți că în acest moment este nevoie de identificarea unor soluții financiare pentru avocați, care să atenueze șocul produs de deteriorarea situației economice a acestora?
 3. În situația în care UNBR identifică o societate de servicii de investiții financiare care să acționeze individual, la cerere, pe contul și în numele avocaților, în numele profesiei, și care să obțină pentru avocați, în condiții de totală transparență, fără costuri suplimentare pentru solicitant, prețuri și produse dedicate pentru avocați, ați fi interesat să utilizați aceste servicii?
 4. În situația în care s-ar negocia un produs dedicat exclusiv avocaților pentru asigurarea riscului profesional (asigurare profesională obligatorie) la prețuri promoționale ați fi tentat să utilizați un astfel de produs?
 5. În situația în care ar exista posibilitatea emiterii unor carduri de debit pentru avocați de către o instituție financiară parteneră a UNBR, fără costuri suplimentare pentru avocați, ați fi interesat de un astfel de produs?
 6. În situația în care cardului de debit, specificat la întrebarea 5, i se asociază, suplimentar, beneficii constând în prețuri preferențiale la diferiți furnizori de servicii (hoteluri, restaurante, agenții de turism, furnizori de bunuri, servicii medicale) fără costuri suplimentare pentru avocați, ați fi interesat de un astfel de produs?
 7. În cazul în care există posibilitatea negocierii unor produse de leasing dedicate și adaptate nevoilor profesiei, în procedură simplificată, automatizată, în condiții de totală transparență, la prețuri mai mici decât cele practicate de operatorii economici ați fi interesat de un astfel de produs?
 8. În cazul in care există posibilitatea negocierii unor produse de finanțare / refinanțare pentru nevoile curente în activitatea profesională la prețuri sub cele practicate de operatorii economici specializați, ați fi interesat de un astfel de produs?
 9. Considerați utilă crearea unei platforme online, prin care avocații să poată accesa mai facil, individual/independent, produsele de creditare / finanțare / asigurare de genul celor enumerate la întrebările 4, 5, 6, 7, 8 evitându-se astfel, prin intermediul unor proceduri complet digitalizate, birocrația specifică generată de justificarea calității de avocat/ a formei de exercitare și a veniturilor lunare realizate?
 10. În ultimul an ați încercat obținerea unei finanțări pentru desfășurarea activității curente?
 11. În ultimii 5 ani ați accesat credite sau leasing-uri financiare / operaționale pentru achiziția de bunuri necesare desfășurării activității profesionale?”

Alte articole