Cetățeanul ucrainean K.V. a fugit din țara sa din cauza conflictului declanșat de Vladimir Putin și a ajuns în România trăind, împreună cu mama sa, într-o casă dintr-o comună din județul Călărași. Cu ei mai locuiau soția sa și cei doi copii ai lor. În casa folosită de aceștia nu intrau alte persoane, cu excepția proprietarului care domiciliază în altă localitate și ai unor copii cu care se jucau copiii familiei de ucraineni. Declaraţiile martorilor şi concluziile medico-legale au evidențiat faptul că mama ucraineanului avea o stare fizică şi psihică degradată, având afecţiuni grave (cancer la plămâni într-un stadiu avansat), fapt ce făcea necesară asistenţa permanentă a acesteia şi imposibilitatea de a se îngriji singură. Bătrâna avea şi o stare psihică degradată, precum și mari probleme de deplasare. De îngrijirea acesteia se ocupau, de regulă, cetățeanul ucrainean K.V., alături de soţia sa.
În urmă cu doi ani, în data de 18.07.2022, soția și copiii erau plecați la mare, iar bărbatul se ocupa de gospodărie, dând la animale, precum și de îngrijirea mamei sale, căreia îi asigura în mod frecvent hrana necesară și igiena personală. Pe parcursul zilei, bărbatul a consumat o sticlă de coniac de 0,5 l și trei cutii de bere. Spre seară a spălat-o pe mama sa la duș, pentru a-i pune ulterior pampersul, așa cum făcea în fiecare seară. La un moment dat, pe fondul surescitării creată de necesitatea îngrijirii unui bătrân neputincios, dar și a consumului de alcool, bărbatul i-a aplicat mamei sale mai multe lovituri cu pumnul în zona feței, fapt ce i-a produs victimei o hemoragie intra-craniană. Incidentul a avut loc în imediata apropiere a căzii de duș. Ulterior, prin raportul de expertiză medico-legală emis la 12.12.2023 de INML „Mina Minovici”, consemnat de rejust.ro, s-a stabilit fără echivoc că moartea victimei a survenit în noaptea de 18/19.07.2022 şi a fost violentă, fiind rezultatul hemoragiei meningo-cerebrale, consecinţa unui traumatism cranio-celegral şi cranio-facial. Prin urmare a existat o legătură de cauzalitate directă între leziunile cranio-cerebrale descrise anterior şi decesul victimei. Se mai reține din concluziile prezentate în raport că, deşi nu se exclude ca o parte din leziuni să se fi produs și prin lovirea de corp sau plan dur, respectiv cada de duș (ipoteză susţinută în declaraţiile inculpatului), este cert că un astfel de mecanism de producere a leziunilor este consecutiv unei acţiuni directe asupra corpului victimei (lovire repetată cu corp dur – posibil cu pumn sau palmă).
În aceste condiții, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași emis la 29.09.2022, s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului K.V., pentru săvârşirea unei infracţiuni de violenţă în familie în varianta normativă a omorului asupra unui membru de familie. În privinţa circumstanţelor reale de săvârşire a faptei, se va reţine contextul în care a fost săvârşită fapta, respectiv faptul că inculpatul era singura persoană care o îngrijea pe victimă de mai mult de 48 de ore, în condiţiile în care soţia sa era plecată, că până la momentul săvârşirii faptei a asigurat îngrijirea mamei sale o perioadă îndelungată, aducând-o pe aceasta dintr-o zonă de conflict şi asigurându-i mijloacele necesare traiului, îngrijire şi asistenţă medicală, că a consumat o cantitate importantă de băuturi alcoolice, situaţie ce a creat condiţiile pentru săvârşirea faptei imputate.
Având în vedere toate circumstanţele reale şi personale rezultate din probatoriul administrat, Tribunalul Călărași a considerat că, pentru infracţiunea de violenţă în familie în varianta normativă a omorului asupra unui membru de familie, aplicarea unei pedepse de 12 ani închisoare reflectă gravitatea faptelor imputate inculpatului şi satisface necesităţile de reeducare a acestuia. În plus, se va interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 5 ani, ce va fi executată după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Inculpatul a atacat sentința la instanța superioară, așa că dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel București. La ultimul termen de judecată, instanța a constatat legalitatea și temeinicia măsurii arestării preventive luate față de apelantul inculpat, pe care o menține. Următorul termen a fost fixat pentru data de 25 septembrie 2024.