Avocatul Flavius Crâznic a cerut și obținut revenirea în magistratură în urma unui proces care a ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios administrativ şi Fiscal. Prin Hotărârea 1092/24 noiembrie 2020, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât “punerea în executarea a Deciziei civile nr.5744/2020 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios administrativ şi Fiscal, în sensul înaintării, de îndată, către Preşedintele României a propunerii de numire a domnului CRÂZNIC FLAVIUS COSMIN în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călăraşi”.
Marți, 16 februarie 2021, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât “înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, începând cu data de 01.03.2021, a domnului CRÂZNIC FLAVIUS COSMIN, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.
Avocat timp de 10 ani, Flavius Crâznic a solicitat și în 2019 revenirea în magistratură, fără concurs sau examen, cu argumentele că “a activat în Ministerul Public, ca procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, nu a fost sancționat disciplinar, a avut numai calificativul foarte bine la toate evaluările și și-a încetat activitatea din motive neimputabile”. Atunci, prin Hotărârea 608/28 iunie 2019, Secția pentru Procurori a CSM a respins, fără nicio justificare, solicitarea fostului procuror. În anul dinaintea revenirii în magistratură, Flavius Crâznic declarase venituri încasate prin cabinetul de avocatură “SCA Crâznic și Asociații” de 249.981 lei.
Cum este posibil
În baza unor modificări aduse Legilor Justiţiei de către Comisia condusă de pesedistul Florin Iordache în parlament, începând din octombrie 2018, foştii judecători şi procurori, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică, avocații, notarii, consilierii juridici, politiştii, grefierii sau executorii judecătoresti cu studii superioare juridice pot solicita intrarea în magistratură, dacă au o vechime de specialitate de cel puţin 10 ani. Nimic nu îi împiedică apoi pe “noii” magistrați să ceară pensionarea, dacă îndeplinesc condițiile, folosind această „portiță” legală. Justnews a scrie despre un caz similar aici.