Un secretar de stat, demis de Ciolacu în 2023, a eșuat în încercarea de a obține, în instanță, anularea deciziei de eliberare din funcție

Exclusivitate

Mihai Iulian Dodu, istoric de profesie, a deținut funcția de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Neafiliat politic, Dodu a fost numit, în aprilie 2023, la conducerea instituției, prin Decizia 81/2023, de către fostul premier Nicolae Ciucă. Mihai Iulian Dodu este fiul lui Daniel Dodu, ucis în Revoluția din decembrie 1989. Europa Liberă l-a inclus pe tatăl lui Mihai Dodu în Memorialul Revoluției Române. Daniel Dodu a fost component al lotului național de ciclism, specialist în aeronave. El a luptat în stradă, în fața Televiziunii Române, iar pe 22 decembrie 1989, la ora 22:00, a fost împușcat mortal pe strada unde s-a născut: Jean Texier.

La sfârșitul anului trecut, premierul Marcel Ciolacu a semnat Decizia nr. 518 din 27 decembrie 2023 privind eliberarea domnului Mihai Iulian Dodu din funcția de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Două zile mai târziu, într-un comunicat de presă remis Corpul de Control al Prim-Ministrului (CCPM) anunța că a efectuat un control la instituția pe care Mihai Dodu a condusă și a constatat mai multe nereguli. Mihai Dodu a declarat pentru Europa Liberă că își explică demiterea sa prin faptul că Secretariatul a retras sub conducerea sa titlurile de revoluționar ale mai multor „impostori” și a menționat „un cumul de factori”. Mihai Dodu a explicat că instituţia urma să repună în discuţie situaţia oraşelor cu rol determinant la Revoluţia din 1989. „Sunt mai multe oraşe, printre care Braşov, Craiova, Piatra Neamţ, Suceava, Arad ş.a.m.d., la care avem dovezi indubitabile de la Parchetul Militar că nu au existat victime până la fuga lui Ceauşescu. Asta înseamnă «rol determinant», să-ţi fi pus viaţa în pericol până la fuga dictatorului şi sistemul represiv să fi creat victime în oraşul X. Şi noi asta urma să facem. Vă daţi seama, măcar 1.500 de certificate de revoluţionari urmau să fie anulate”, a mai precizat Dodu.

În mai anul acesta, fostul șef al Secretariatului de Stat pentru Revoluționari a atacat în instanța de contencios administrativ Decizia nr. 518/2023, cerând anularea acesteia. Zilele trecute, Curtea de Apel București a respins cererea formulată de Mihai Dodu:

  • Solutia pe scurt: Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la sediul Curții de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 12.12.2024.
spot_img

Articole recente

Autoritatea Națională pentru Cetățenie precizează care este durata medie de soluționare a cererilor de cetățenie română

Autoritatea Națională pentru Cetățenie informează, într-un comunicat, că, ținând cont de numărul total de cereri, indiferent de obiectul acestora,...

Mai multe articole din aceeași categorie